Brinnande bil är oftast bedrägeri

Försäkringbolagen får ta emot oroväckande många brandanmälningar.

Alltför många eldar upp sina egna bilar. Nu har försäkringsbolagen har tröttnat på hembränningen.

Har din gamla Opel Romeo svårt att finna ett nytt hem? Har du tapetserat internet med dina prisdumpade annonser utan att någon hör av sig? En sak du inte ska göra är att tända eld på den och försöka få ut försäkringspengarna.

Bytbils illustratör

Vänta nu, vad var det för bil sade du?

Risken är nämligen stor att du åker dit och då blir du inte bara utan stålar. Du blir också polisanmäld för bedrägeri. Hittills i år bolagen totalt fått ta emot cirka 6.000 anmälningar om bilbränder och man uppskattar att så mycket som 60 procent av dem är anlagda. Japp, uppeldade med berått mod.

För att stävja oskicket har försäkringsbolagens samarbetsorganisation Larmtjänst tittat närmare på statistiken och i samband med detta har försäkringsbolaget genomfört ett fördjupad bedrägeriutredning av 325 fall. i 177 av dessa valde försäkringsbolagen att inte betala ut någon ersättning och i de flesta fal polisanmälde man försäkringstagarna.

Är det det här man kallar för burnout?

Eftersom bedrägerier som dessa innebär en stor kostnad för försäkringsbolagen – vilket i sin tur höjer våra premier – kommer Larmtjänst att fortsätta samla in statistik gällande bilbränder under resten av det här året. Bli inte en del av den.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com