BMW: Vi siktar inte på 100 mils räckvidd

Batterierna blir allt bättre och effektivare

Den tyska biltillverkaren BMW menar att de inte siktar på en 100 mils räckvidd för sina elbilar. En betydligt kortare räckvidd räcker gott och väl menar de.

En stötesten med elbilar har tidigare varit att räckvidden inte har varit tillräckligt lång. Dock går utvecklingen framåt och elbilarna kan köras allt längre på en enda laddning.

En biltillverkare som inte kommer jaga en räckvidd på 100 mil är tyska BMW. I en intervju med australiska Whichcar sade David Ferrufino som leder arbetet med BMW i4, att de inte siktar på att ha en räckvidd på 100 mil för sina elbilar, snarare 60 mil.

LÄS MER: Tyska biljättar tror på vätgasbilar

För laddhybriderna är motsvarande siffra 10 mil på ren el. Därmed tvingas BMW-ägare förlita sig laddnätverket som finns i respektive land, vilket inte är ett problem menar Ferrufino. Anledningen är att batterierna blir allt bättre, laddningshastigheten blir allt snabbare och laddinfrastrukturen allt bättre. Han menar dessutom att en räckvidd på 60 mil för exempelvis stadsbilen BMW i3 inte är nödvändig, men passar bättre på BMW iX och i4.

Tittar man på BMW i4 så har den en räckvidd på 59 mil på en enda laddning. Bilens batteri kan ladda från 10 till 80 procent på 30 minuter med snabbladdare.

I juli påstod de två kinesiska biltillverkarna Nio och GAC att deras bilar klarar av en räckvidd på 100 mil och som snart ska börja tillverkas. Det skulle vara längre än Tesla Model S Long Range och även Lucid Air som i förra veckan klarade av 83,6 mil när den testades i USA.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com