BMW använder geofencing för att ställa om till el

Är redo för framtida miljözoner

BMW introducerar funktionen eDrive-zoner som gör att BMW:s laddhybrider ställer automatiskt om till el om man kör in i en miljözon.

Sveriges regering har beslutat att kommuner får möjlighet att införa miljözoner som kontrollerar vilka typer av fordon som får köra i vissa områden. Exempelvis finns miljözonen på Hornsgatan i Stockholm där äldre bensin- och dieselbilar är förbjudna att köra.

Nu har BMW lanserat eDrive-zoner för storstäder i Sverige. Det är en funktion som automatiskt ställer om till elektrisk  drivning om man kör en av BMW:s laddhybrider in i ett fördefinerat område i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala. Totalt är det 80 städer i Europa som får sådana zoner. 

– Efterfrågan på laddbara bilar är väldigt stor och idag är över 35 procent av de bilar vi säljer på den svenska marknaden laddbara. BMW eDrive Zones är ett tydligt och konkret exempel på vad vi menar med att ta ansvar för hållbar mobilitet, och som även gör det möjligt för våra laddhybrider att framföras i städer som i framtiden inför zoner för enbart elektrifierad körning, säger Emmanuel Bret, vd för BMW Group Sverige.

Funktionen finns i alla BMW:s laddhybrider som har det det senaste operativsystemet. Funktionen använder sig av geofencing-teknik via bilens navigationssystem och GPS. 

I Stockholm följer zonerna ungefär vägtullarna, undantag är bland annat västa Kungsholmen, Essingeöarna och Norra Djurgården. Medan i Göteborg täcker zonen från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Götaälvbron ned till södra Mölndal. I Malmö täcker zonen Inre ringvägen. Och i Uppsala sträcker sig zonen mellan Luthagsesplanaden, Engelska parken, Strandbodgatan och Väderkvarnsgatan.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com