”Bland de finaste orenoverade äldre Porsche som går att finna” säljs på auktion

Rullat drygt 5 300 mil

En Porsche 911 Targa från 1973 med drygt 5 300 mil på nacken säljas på svensk auktion. Den första ägaren hade bilen fram tills sin död. Därefter har den tagits hand om av familjen.

Under sommarauktionen som Bilweb Auctions organiserar, kommer totalt 106 bilar säljas till högstbjudande. En av dem är en Porsche 911 T Targa 2,4 från 1973.

1973 hämtades det här exemplaret ut i Alingsås av den första ägaren. Ägaren körde sparsamt med sin Porsche. När ägaren gick bort år 2000 hade den rullat lite mer än 5 000 mil. Bilen behölls inom familjen och har hållits i ordning. Den har förvarats mer än den använts. Fordonets senaste besiktning genomfördes 2009 och då hade den rullat 5 233 mil. I dag är mätaren på 5 357 mil. Bilen har alltid skötts om, men aldrig blivit renoverat. 1980 lackerades vänster sida om efter en liten parkeringsskada på skärmen.

Enligt auktionsfirman är den tekniska bedömningen att bilen är mycket välhållen. Det fördes noggranna körjournaler fram till 90-talet. Därefter har bilen tagits hand om och kontrollerats emellanåt. Kamkedjesträckarna byttes relativt nyligen ut. Genomgående är allt i interiören fräscht och har mer spår av ålder än något slitage.

Värderas till mellan 1,0 och 1,2 miljoner kronor

Det enda som kan anmärkas på är några få hål i sätesdynornas tygklädsel. Innertaket i targaluckan har släppt, och är åldersrelaterat. Lacken är mycket fin, kofångarna är oskadda och hela. Det finns några rostblåsor på höger skärm, där den ligger mot karossen. Det finns även en liten rostfläck längst ned på höger dörr. Annars menar Bilweb Auction att det är en av de finaste orenoverade Porsche-bilar som finns, och få finns kvar.

Mårten Carlsson, besiktningsman på Bilweb Auctions: ”Mycket sällsynt att se en lågmilad orörd 911 idag.”

Vill man lägga ett bud, värderas bilen till mellan 1 och 1,2 miljoner svenska kronor. Budgivningen startar på torsdag, 23 juni.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com