Bentley närmar sig maxvikt – vill ändra körkortsreglerna

Ligger nära maxvikten för B-körkort inom EU

Den brittiska biltillverkaren Bentley fruktar att deras bilmodeller i framtiden kommer vara för tunga för B-körkortsinnehavare, och vill nu att reglerna ändras inom EU.

Att dagens personbilar blir allt större och tyngre är ett växande problem för biltillverkarna, speciellt om de ska tillverka elbilar, som kräver tunga batterier.

Om man har B-körkort idag, får man köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på upp till 3 500 kilo, annars måste man skaffa C-körkort. Då är maxvikten 7 500 kilo. Det kan bli ett problem för Bentley i framtiden, rapporterar Carsales. Förra veckan visade biltillverkaren upp Bentley Bentayga med förlängd hjulbas, och det har inneburit en ännu högre vikt för modellen.

Nära maxvikten för B-körkort inom EU

Bentley Bentayga EWB har närmare bestämt en totalvikt på 3 250 kilo. Med andra ord nära maxvikten för B-körkort inom EU. Enligt publikationen har Bentleys fyra modeller en genomsnittsvikt på 2 308 kilo. Om trenden håller i sig, kommer det bli ett problem för dem när Bentleys första elbilsmodell lanseras 2025, eftersom elbilar tenderar att väga ännu mer.

Den brittiska biltillverkaren är orolig över att B-körkortsinnehavare måste skaffa C-körkort för att ha möjlighet att köra Bentleys framtida modeller. Därför har nu Volkswagengruppens lobbyister försökt påverka beslutsfattarna inom EU, så att körkortsreglerna kan ändras, och B-körkortsinnehavare får köra fordon som väger mer än 3 500 kilo.

Dock menar både BMW och Mercedes-Benz att vikten på elbilarna nu har nått sin maximala vikt.  Med framtida tekniker kommer vikten på batterierna och annat material därför minska.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com