Apple lanserar egen bil 2024

Ska använda unik batteriteknik

Apple siktar på att lansera sin första egentillverkade bil 2024, och den ska använda ny, unik batteriteknik. 

Apple siktar på att producera en egentillverkad bil som ska lanseras 2024, enligt Reuters. 

Projektet heter Titan och har varit aktivt sedan 2014, men nu verkar som att planerna verkligen är på gång. Enligt två källor till Reuters, är Apples mål att bygga en bil för massorna och ska även konkurrera med Waymo som bygger autonoma taxibilar, och är ett dotterbolag till Google.

Centralt för Apples strategi är en ny batteridesign som radikalt kan förändra batterikostnaderna och öka räckvidden på fordonen, enligt en tredje källa, som har sett batteridesignen.  

Den stora utmaningen för Apple blir leveranskedjorna. De producerar hundratals miljoner elektronikprodukter varje år, men de har aldrig tillverkat en bil. Det tog exempelvis Tesla 17 år innan de lyckades tillverka en vinstdrivande bil. 

För att tillverka en bil och få en vinstmarginal kommer bli en utmaning. Enligt en källa skulle det behövas säljas cirka 100 000 fordon årligen för att affären skulle vara hållbar. 

LÄS MER: Rykte: Apple gör sig redo för billansering

Det är oklart vem som ska montera ihop en Applebil, men enligt källor till Reuters förväntas företaget förlita sig på en tillverkningspartner som ska bygga fordonet. Det finns även en chans att Apple kommer besluta sig för att de istället för att skapa en helt autonom bil, tillverkar ett autonomt körsystem som integreras med en bil som producerats av en traditionell biltillverkare.

Apple kommer använda sig av partners för olika delar av systemet, inklusive lindarsensorer som hjälper de självkörande bilarna att få en 3D-bild av vägen, även om vissa sensorer kan härledas till Apples interna utveckling.  

Apple planerar att använda en unik ”monocel”design till bilens batteri som fyller de enskilda cellerna i batterierna och frigör utrymme inuti batteripaketet genom att eliminera fickor och moduler som rymmer batteriutrymme, menar en källa. Därmed kan man packa mer material in i batteriet och på sätt få längre räckvidd. De tittar även på en annan kemi i batteriet, litiumjärnfosfat som är mindre benägen att överhetta.

På grund av covid-19-pandemin kan produktionsstarten försenas till 2025. 

Apple ville inte kommentera uppgifterna, eller sina framtida produkter. 

LÄS ÄVEN: De hetaste bilarna på Blocket 2020

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com