"10-15 procent av biljobben är på väg att försvinna"

Jobbslakt väntas – både hos tillverkare och underleverantörer

Den tyska branschexperten professor Ferdinand Dudenhöffer är inte direkt optimistisk kring krisen i bilindustrin.
Han påstår att 10-15 procent av biljobben är på väg att försvinna.
– Detta är den värsta kris som någonsin har drabbat bilindustrin – en världsomfattande tragedi som drabbar oss i ett redan utsatt läge till följd av flera års handelskrig, säger han till TT.

I spåret av Covid 19-pandemin har efterfrågan på nya bilar rasat världen över. Flera fordonstillverkare har åkt på smällar i mångmiljon- om inte miljardbelopp.

Renault redovisade en rekordstor förlust på 7,3 miljarder euro för årets första halvår. Volvo Cars gjorde under samma period en förlust på 989 miljoner kronor. Med mera, med flera.

Nu uttalar sig den tyska branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer, som leder forskningsinstitutet Car vid Duisburg-Essen-universitetet, till TT om krisen. Han beskriver den som monumental.

– Bara i Tyskland räknar vi med att omkring 100.000 av de totalt cirka 830.000 jobben inom industrin försvinner, säger han till TT.

Krisen gäller förstås inte bara Tyskland. För att hålla uppe en lönsamhet på rimliga nivåer krävs generella personalneddragningar på 10-15 procent, bedömer han. Detta berör förstås även svensk fordonsindustri, men också underleverantörer som exempelvis Bosch och Autoliv, menar Dudenhöffer.

– Det kan ta 5-10 år att komma tillbaka till produktionsvolymerna 2019 och det finns inga möjligheter för biltillverkarna och deras underleverantörer att behålla denna överkapacitet under så många år. Det skulle ge alldeles för stora förluster, säger han till TT.

På frågan om han tror att Covid-19 är värre än finanskrisen för bilindustrin är svaret både tydligt och obehagligt:

– Det är mycket värre, mycket värre. Detta är den värsta kris som någonsin har drabbat bilindustrin – en världsomfattande tragedi som drabbar oss i ett redan utsatt läge till följd av flera års handelskrig.

Pandemin till trots har övergången till elektrifierade bilar fortsatt. Bara nu senast, i juli 2020, svarade elbilar och laddhybrider för nästan en tredjedel av alla nya personbilsregistreringar i Sverige (29,5 procent).

Ferdinand Dudenhöffer är övertygad om att den omställningen kommer att ske oavsett – med eller utan pandemier.

– Det är bara en tidsfråga innan vi alla kör elbilar, säger han.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com