Volvos systermärke släpper bil med 2000 hästkrafter

Lotus nya modell Evija ska bli snabbast i världen

Lotus presenterar världens snabbaste bil: Evija med 2000 hk och en vikt på bara 1680 kg.  Hyperbilen drivs med fyra elmotorer och görs i 130 exemplar. Batterierna i bilen kan laddas fullt på nio minuter. Volvos systermärke börjar bygga bilen nästa år.

I går kväll visade Lotus upp de första bilderna av nya hyperbilen Evija. De lyckades snuva både Tesla och de andra superbilsmärkena som Aston Martin, McLaren och Ferrari genom att presentera den första helelektriska hyperbilen.

Evija får fyra elmotorer och en effekt på 2000 hästkrafter. Lotus är känt för att göra lätta sportbilar och Evija är inget undantag trots att det är en elbil. Vikten är måttliga 1680 kg. Trots att den kånkar runt på batterier som ger en räckvidd på 40 mil så väger den inte mer än en Porsche 911.

Vikten hålls nere tack vare att chassit är byggt i kolfiber av en speciell lättviktstyp.

Lotus har inte presenterat exakta prestandasiffror men accelerationen bör ligga på under tre sekunder upp till 100 km/h, toppfarten bör vara över 320 km/h, om Lotus inte prioriterar räckvidd och uthållighet.

Designen av bilen andas mer McLaren och Koenigsegg än Lotus, tycker vi. Visst är den läcker, men en egen Lotus-identitet hade inte varit fel. Men Lotus hävdar att det här är början på en ny era med ett nytt designspråk.

Lotus skryter om att bilen kan laddas fullt på nio minuter med 800 kW, dock finns inga laddare som klarar den kapaciteten ännu. Med en laddare som har en kapcitet på 350 kW tar det 18 minuter att ladda fullt.

Till skillnad från många andra elbilar ska bilen kunna göra bra ifrån sig på bana. Lotus säger att den utan problem kan köras minst sju minuter i banläge.

Prislappen blir omkring 20 miljoner kronor och du kan reservera en bil nu för endast tre miljoner kronor.

Sedan 2017 äger Volvos moderbolag Geely majoriteten av Lotus. De har sagt att 17 miljarder kronor ska investeras för att återuppträtta det klassiska brittiska sportbilsmärket.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com