Volvos nya terrängmonster: Kan köra sidledes

Går på både el och diesel - så stark är ”skalbaggen”

Volvobolaget Arquus presenterar en ny super-terrängbil.  Stridsbilen ”Skalbaggen” kan köra sidledes och går på både el och diesel. Bilen är tre gånger starkare i förhållande till vikten än en Humvee.

Normalt sett kan bilar bara köra framåt och bakåt. Men terrängbilsföretaget Arquus tycks ha upphävt naturlagarna. Med deras nya Scarabee (Skalbaggen), kan föraren köra även sidledes eller svänga runt hörn på fläcken. Bilen är utvecklad för det franska försvaret och visas upp på Paris Air Show i veckan. Arquus är ett dotterbolag till Volvo Group som tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem.

Konststycket med att köra sidledes är möjligt tack vare att bilen har individuell drivning på alla fyra hjulen via både en elmotor på 103 hästkrafter och en dieselmotor på 300 hästkrafter.

Scarabee är en rejäl pjäs som väger 6,6 ton, men jämfört med en traditionell Humvee har den tre gånger mer effekt per kilo, uppger Popular Science.  Toppfarten är 120 km/h, vilket anses vara snabbt för ett stridsfordon.

Dieselmotorn har en räckvidd på nästan 100 mil, medan bilen bara kommer ett 15 km på el. Batterierna fungerar dock som ett extra skalskydd på undersidan av bilen och skyddar de åkande mot minor och granater.

”Skalbaggen” kan bland annat utrustas med radar, 30 mm antitank-kanon, granatkastare och har skjutdörrar som inte kan öppnas av fienden.

– Vi har verkligen jobbat på hastigheten för det är också en sorts skydd. Om man sätter på massor av pansar på en bil så blir den stor och tung och långsam om du inte ger den en stor kraftfull motor. Och då har du inte längre ett litet och smidigt fordon, säger Emmanuel Lavacher, Arquus vd, till Popular Science.

Förhoppningen är att leveranserna av bilen ska starta 2025.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com