Volvoligorna slog till igen - fem nya bilar stulna

Enkla knepet: Så kan du lura tjuven med vanlig aluminiumfolie

Volvo-ligor slår till mot nya Volvobilar och stjäl dem med hjälp av en signalförstärkare. Under den senaste veckan har fem Volvobilar av senaste årsmodeller försvunnit – bilar värda över två miljoner. I Helsingborg blev ägaren av med sin nästan fullutrustade XC60 i sin carport.

Nya Volvobilar har varit extra utsatta för stölder den senaste månaden efter att tjuvarna har hittat en ny metod som gör att de relativt enkelt stjäl dem med signalförstärkare när nycklarna ligger i ägarens hus.

Efter midsommarhelgen berättade en Volvoägare för BytBil hur tjuvarna kört i väg med hans nya bil från villauppfarten trots att nycklarna låg i huset.

– Bilen stod utanför huset när den stals, och nycklarna låg ett antal meter ifrån. Jag blev tagen på sängen att det var så lätt att stjäla en ny fin Volvo jag trodde var säker. Volvo borde skicka ut foliepåsar att lägga alla nycklar i.

Senaste tio dagarna har Volvoligorna slagit till igen och fem nya eller nästan nya Volvobilar har försvunnit runt om i Sverige.

I Helsingborg blev ägaren av med sin nästan nya Volvo XC60 från carporten natten mellan den 28 juni och 29 juni. Bilen var nästan fullutrustad och värd cirka 500 000 kronor.

Upplands Väsby har tidigare drabbats av tre Volvostölder på samma gata – och nu var det dags igen. Tjuvar försvann med en Volvo S90 D4 värd närmare en halv miljon kronor.

I Västsverige blev en endast fem månader gammal Volvo V90 Cross Country biltjuvarnas rov. Den silverfärgade bilen stals den femte juli.

Även två V60-bilar har försvunnit på olika platser.

Många Volvobilar av senare årsmodell har ett nyckellöst system som gör att du kan öppna bildörren utan att låsa upp med fjärrkontroll och köra i väg med nyckeln kvar i fickan. Dessvärre tycks systemet ha svagheter som gör bilarna enkla att stjäla för tjuvar. Senaste månaderna har Sverige drabbats av en stöldvåg där tjuvarna använder signalförstärkare för att kunna låsa upp och köra i väg med lyxiga Volvobilar fast ägaren har nyckeln i huset flera meter från bilen. Även det brittiska säkerhetsinstitutet Thatcham pekar ut Volvos nyckellösa system i nya bilar som osäkert och dåligt i sina tester.

– Det är med största sannolikhet organiserade utländska ligor som ligger bakom stölderna i Upplands Väsby. Troligtvis ligor från gamla östblocket, säger Lars Stervander, polisinspektör på regionala utredningsenheten till Stockholm Direkt.

Tjuvarna ställer sig utanför ytterdörren med en signalförstärkare som fångar upp signalen från nyckeln. Den skickas sedan vidare till en medbrottsling vid bilen som låser upp den och startar den. Enligt polisen körs de vanligen upp på en lastbilstrailer som står parkerad i närheten och smugglas sedan ut ur Sverige.

-Den här typen av stöld kan påverka vilken typ av bil som helst som har ett nyckellöst system, och är mycket ovanlig. Volvo använder standardteknologi för sitt nyckellösa system och applicerar avancerade krypteringar för att begränsa riskerna, säger Annika Bjerstaf, presschef för Volvo Cars i Sverige.

Volvo kommer dock att förändra sitt nyckellösa system och införa rörelsesensorer i nycklarna som ska försvåra för tjuvarna. Förändringen införs senare i år.

För den som redan har en ny Volvo med nyckellöst system är det bästa rådet att lägga nycklarna i en foliepåse, eller metallask, och kontrollera så att bilen inte går att öppna när du har den nära bilen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com