Volvo: ”Utvecklingen i Kina går åt rätt håll - startade upp fabrik”

Alla nyheter runt coronaviruset är inte nattsvarta.
Läget i Kina har lättat betydligt – bara 120 nya fall rapporterades i går.
– Utvecklingen går åt rätt håll i Kina – förra veckan startade vi upp en av våra fabriker, säger Volvos Stefan Elfström till BytBil.

I Sverige stiger antalet smittade av coronaviruset och medierna rapporterar om hamstring av mat, handsprit och mediciner.

Men i Kina börjar läget ljusna. Under dygnet 4 mars registrerades enligt WHO bara 120 nya fall av myndigheterna. Även om kinesiska myndighetsuppgifter ska behandlas källkritiskt talar mycket för en reell minskning. Även rapporter från utländska medicinska experter talar om att inlagda patienter på sjukhusen minskat kraftigt.

Goda nyheter för biltillverkarna som pressats av stängda fabriker och ett försäljningsras på 80 procent i Kina. Volvo Cars börjar se ett förbättrat läge i Kina. Och flera tillverkare rapporterar att försäljningen återhämtat sig senaste veckorna.
– Utvecklingen går åt rätt håll i Kina – förra veckan startade vi upp en av våra fabriker och övriga kommer att följa efter så snart myndigheternas restriktioner tillåter det – och även vår leverantörskedja är beroende av detta, säger Volvo Cars talesman Stefan Elfström.

Tidigare har medier larmat om att Volvo kan tvingas stänga fabriker i fler länder på grund av komponentbrist. Något som inte har inträffat.
– Våra fabriker i Sverige, Belgien och USA producerar i normal takt och så långt vi kan se framåt finns inga risker för allvarliga produktionsstörningar, säger Stefan Elfström.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com