Volvo kan lägga ner dieselutveckling

Tuffare utsläppskrav gör motorerna för dyra.

I en intervju säger Volvochefen att man inte kommer att utveckla fler dieselmotorer. Anledningen är skenande kostnader.

Volvos senaste generation av dieselmotorer skulle också kunna bli den sista. Kommande lagkrav inom EU ställer så hårda krav på framtidens dieselmotorer att de skulle bli så mycket dyrare att tillverka att de knappast skulle bli lönsamt.

I kölvattnet av utsläppsskandaler har trycket ökat på biltillverkarna att röra sig bort från dieseldrift och flera storstäder runt om i världen har också beslutat att förbjuda dieselfordon på sina gator.

Volvo Cars

Gör de? Fråga Paris borgmästare.

Nu ser det också ut som om Volvo kan komma att ge upp utvecklingen av dieselmotorer helt och hållet. I en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung säger Volvo Cars VD Håkan Samuelsson att man inte kommer att utveckla några nya generationer av dieselmotorer. Detta skulle vara på grund av att kostnaderna för att få ner utsläppen av kväveoxider till lagstiftarnas nya nivåer skulle bli för höga.

Volvo Cars

Volvo har erbjudit dieseldrift i över 30 år nu.

I stället kommer Volvo framöver att investera i hybrid- och eldrift, där hybridbilarna i så fall skulle få bensindrivna förbränningsmotorer.

Efter intervjun gick dock Volvo ut med beskedet att man snarare diskuterar olika spår än att man redan har fattat ett beslut. Volvos nuvarande dieselmotorgeneration spås dessutom leva fram till 2023, så det finns fortfarande gott om tid att ändra sig.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com