Volvo kan få böta 33000 kr per bil

Fiat-Chrysler går ihop med Tesla för att kringgå EU:s nya CO2-krav

Fiat-Chrysler går ihop i en pool med Tesla för att ”lura” EU på avgasböter.  Tesla får flera miljarder av FCA för att räkna in elbilarna bland törstiga Jeepar och Alfor. Från och med nästa är EU:s genomsnittliga utsläppskrav endast 95 gram / kilometer – Volvo hotas av böter på 10 miljarder kronor.

Fiat Chrysler Automobiles har träffat en överenskommelse med Tesla om att betala flera miljarder för att elbilarna ska räknas in bland koncernens fordonsflotta. På så vis sänks utsläppssnittet och det undviks stora böter för brott mot de nya tuffa EU-utsläppsreglerna, uppger Financial Times. Men i verkligheten släpper bilarna ut exakt lika mycket som tidigare.

Tricksandet gör det möjligt av väga koldioxidutsläppen från FCA:s egna bilar mot Tesla, vilket sänker den genomsnittliga siffran till en tillåten nivå. Från och med nästa år är EU:s mål för koldioxidutsläpp från bilar 95 g per kilometer i genomsnitt.

Ifjol var de genomsnittliga utsläppen 120,5 g per kilometer, uppger Jato. FCA hade i genomsnitt 123gram, och biltillverkaren hade ”den högsta risken att missa målet” av alla biltillverkare.

Prognosen är att Fiat Chrysler ska få 20 miljarder kronor i böter 2021 när målen blir lag. Varje biltillverkare har sina egna mål satta av EU, och Fiat Chrysler ligger sämst till av alla.

Enligt EU:s regler tillåts bilproducenterna att räkna ihop koncernens gemensamma utsläpp, Volkswagen kan till exempel kompensera Porsches och Audis höga utsläpp med små Seat- och Skodabilar.

– För Europa är det första gången som helt separata tillverkare har samlat sina utsläpp tillsammans som en kommersiell strategi, säger Julia Poliscanova, senior chef för forskningsgruppen Transport & Environment.

FCA är troligen den tillverkare i världen som ligger längst efter när det gäller el- och hybridbilar, så ironin i att Tesla räddar tillverkaren från böter är stor. Märkena Alfa Romeo, Jeep, Maserati och Fiat räknas nu ihop med Tesla när utsläppen räknas ut.

För Tesla är uppgörelsen ett klipp. Redan förra året tjänade bolaget nästan en miljard kronor på liknande uppgörelser i USA. Det exakta beloppet Fiat-Chrysler betalar är inte känt, men det rör sig om flera miljarder kronor enligt Financial Times.

I spåren av dieselskandalen gick CO2-utslöppen i Europa från bilar förra året upp till sin högsta nivå sedan 2014. Sverige placerar sig på en föga smickrande 15:e plats med 122 gram per kilometer i snitt. Norge är bäst i Europa med 72,4 gram. De allra största CO2-skurkarna på vägarna är Schweiz och Tyskland med 137 respektive 129 gram.

Volvo lägger sig på en föga smickrande 18:e plats av 20 märken i C=2-ligan för 2018. Utsläppen från märkets bilar ökade 5,8 procent till 130 gram per kilometer. Även Volvo måste vidta åtgärder för att slippa böter från EU.

Om inte Volvo gör något får bolaget böta 33000 kr per bil från 2021, vilket blir mer än 10 miljarder kronor för försäljningen i EU. Volvos vinst förra året var 14,2 miljarder kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com