Volvo EM90 är den första MPV:n från Sverige

Har Volvo missuppfattat årtiondena? Den stora eldrivna MPV:n EM90 kommer att ge Volvos nya kunder skandinavisk stil och lyx – till en början i Kina.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Det bästa du kan erbjuda din familj är en Ford Grand C-Max, en Renault Grand Scénic eller en VW Sharan. Utrymme, ombyggnadsmöjligheter, komfort – vad mer kan man önska sig? Tydligen allt annat än en MPV, eftersom 1990- och 00-talens stora hit har gått i CD-skivans fotspår; det är svårt att hitta dem i nya utgåvor.

Men det verkar som att Volvo beter sig som om vi fortfarande befinner oss i slutet av 1990-talet och kommer med en stor MPV som har premiär den 12 november. EM90, som den heter, blir den första MPV:n någonsin från Volvo – och den första svenska MPV:n.

Svensk, i alla fall när det gäller komfort och inredning. EM90 kommer att tillverkas i Kina, och Kina är den enda marknaden där EM90 kommer att säljas. Om det visar sig att européerna blir tokiga i Lexus nya MPV, LM, kanske Volvo skickar EM90 till oss.

MPV-bilar är den stora succén i Kina

Höginkomsttagare i Kina brukar generellt sett bry sig mycket om benutrymme, komfort och ett bra baksäte när de väljer bil. Och försäljningen av MPV-modeller ökar i Kina, med inhemska märken som Zeekr och Maxus som säljer stora, elektriska MPV-modeller – Zeekr kallar sin 009, medan Maxus kallar sin Mifa 9.

Amerikanska Buick, som är ett relativt stort varumärke i Kina, är också närvarande på MPV-marknaden med två bensinmodeller, GL8 och Century.

Den stora MPV:n från Volvo kommer naturligtvis att vara en elbil. Det passar Volvos filosofi,  varumärke och bilens namn, som i likhet med EX30 och EX90 börjar med ett e.

De första detaljerna om EM90 är vaga: ”Föreställ dig ett rörligt utrymme där du bara kan vara dig själv. En plats där du kan få kontakt med dina nära och kära, där du kan skapa, koppla av, arbeta eller bara tänka. EM90 är vår första (eldrivna) premium-MPV och den är utformad för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid i bilen – som ett skandinaviskt vardagsrum i rörelse.”

Ett skandinaviskt vardagsrum på hjul låter som något vi vill sitta i. Men varför Volvo har valt att använda amerikanska Eames-fåtöljer för att illustrera skandinavisk lyx förstår vi inte.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com