Volkswagen smygvisar nya elsuven ID.4

Visas upp med maskering på Frankfurtmässan

Nu premiärvisar Volkswagen produktionsversionen av sin nya elektriska suv i Frankfurt. Men än så länge är bilen kraftigt maskerad.
Bilen bygger på samma teknik som ID.3 och kan hinna före Tesla Model Y som första elektriska folk-suv.

I måndags premiärvisade Volkswagen ID.3. Bilen är en av de första elbilarna med en prislapp som är överkomlig för vanligt folk. I Sverige kommer den att kosta under 350 000 kronor innan miljöbilspremien på 60 000 kr. Bilen är lika stor som en Golf, men tack vare att den inte har någon motor i fronten får den lika stora innerutrymmen som en Volkswagen Passat.

Volkswagen vilar inte på hanen, utan redan på Frankfurt-mässan visar man upp nästa produktionsklara elektriska bil: suv:en ID Crozz. Bilen har dock ställts lite i skymundan i ett hörn av mässhallen och är kraftigt maskerad, på samma sätt som ID.3 var ända fram till i måndags.

Volkswagens första elektriska suv kommer att presenteras till våren nästa år, och leveranserna startar i slutet av 2020. Därmed kommer Volkswagen före Tesla Model Y på den europeiska marknaden med en folklig suv.

Den nya högbyggda modellen kommer att kallas ID.4 och jämfört med konceptbilen ID Crozz får den något mer lådliknande former och mer konventionellt suv-utseende än den coupéliknande Crozz.

Tekniskt sett kommer bilen att bygga på samma grundplattform, MEB, som ID.3. Suven kommer dock att erbjudas med fyrhjulsdrift redan från start, till skillnad från ID.3 som till att börja med är bakhjulsdriven.

När det gäller storleken är ID.4 ungefär lika stor som en T-Roc på utsidan, men invändigt är den lika rymlig som en Tiguan. I Sverige kommer ID.4 att vara en efterlängtad skattefri modell, en ny Tiguan har en fordonsskatt på nästan 12 000 kr från och med nyår.

Andra tekniska finesser som ID.4 ärver från ID.3 är den interaktiva head-up-displayen och de aktiva strålkastarna som skickar hälsningar. Även interiört kommer den att dela det mesta med ID.3 vilket innebär en ganska avskalad instrumentering som i stort sett bygger på två skärmar. Inredningen känns lite som en mix av BMW i3 och Tesla Model 3.

Priserna för ID.4 är ännu inte klara, men Volkswagen som siktar på att bli marknadsledare kommer sannolikt att lägga sig under huvudkonkurrenterna Kia Niro och Hyundai Kona Electric. Det innebär strax över 400 000 kr i basversionerna.

Volvo visar under hösten upp XC40 i en elektrisk version som spås kosta över en halv miljon kronor. ID.4 kan bli en hård nöt att knäcka för Volvo.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com