Volkswagen smygvisar nya Amarok

Visas upp i sin helhet senare i år

Senare i år kommer Volkswagen visa upp en ny generation av sin bästsäljande pickup Amarok, men redan nu har den tyska biltillverkaren valt att visa upp modellen, även om den är kamouflerad.

Den nya generationen av Volkswagen Amarok har utvecklats och designats i Tyskland samt Australien, och kommer tillverkas i Sydafrika. Volkswagen vill genom nya Amarok försvara sin premiumposition inom pickupens B-segment. 830 000 Amarok har sålts i Europa, Sydamerika, Sydafrika och Oceanien sedan modellen introducerades 2010. I Sverige var modellen den bäst säljande pickupen från 2013 till sista produktionsåret 2020. Nu har den nya generationen för första gången visats upp, även om bilen är kamouflerad. Designen i sin helhet visas upp senare i år när den lanseras.

Volkswagen menar att designen ska fortsätta signalera kraft, kvalitet, och ska även erbjuda en högkvalitativ interiör med digital instrumentering samt säten som går att justera i tio olika lägen. Kunderna kan även välja till IQ-Light LED-Matrix strålkastare, 21 tumsfälgar och 31 olika assistanssystem, där 20 är helt nya för Amarok.

Kommer erbjudas med fyr och sexcylindrig motor 

Bilen är 535 centimeter lång, en ökning med 10 cm, och ett axelavstånd på 327 cm, en ökning med 17,5 cm. Det ska bidra till mer utrymmet för passagerare och last, men även bättre köregenskaper vid offroad. Den har även förbättrat vadningsdjup. Nya Amarok kan lasta upp till 1,2 ton och flera drivlinor ska klara av att dra släp på upp till 3,5 ton.

I Sverige kommer Amarok erbjudas med tre olika utrustningsnivåer med en fyr- eller sexcylindrig motor (V6). Båda motorerna ska även erbjuda fyrhjulsdrift.

Amarok förväntas ha en säljstart i slutet av året samt en marknadsintroduktion under första halvåret nästa år.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com