Volkswagen Arteon ersätter CC

Fyrdörrarscoupén tar ett steg upp på statustrappan

Ersättaren till fyrdörrarscoupén Volkswagen CC kommer att heta Arteon och tänker ta upp kampen med BMW 4-serie Gran Coupé. Toppmodellen får 280 hästkrafter.

Redan tidigare den här månaden upphörde tillverkningen av Volkswagen CC i tysthet. Den lite udda fyradörras coupéversionen av Volkswagen Passat var aldrig någon storsäljare, men skänkte lite glans åt det annars ganska vardagliga Passatprogrammet.

Nu nås vi av nyheten att Volkswagen kommer att presentera en ersättare till CC på Genèvesalongen i vår och att den kommer att få namnet Arteon. Den ska positioneras ovanför Passat i modelluppställningen och blir också större än den utgående CC-modellen – fem centimeter längre, närmare bestämt. Riktigt hur den kommer att se ut får vi inte veta, men en och annan detalj har i alla fall läckt ut.

Precis som resten av Volkswagens lite större modeller med tvärställd motor kommer Arteon att baseras på MQB-plattformen, som därmed utgör basen för allt från Golf till Atlas.

Atlas är en av de större bilarna från Volkswagen.

Atlas är en Golf som käkat ryssfemmor.

Tänkt som en direkt konkurrent till BMW 4-serie Gran Coupé kommer Arteon att utrustas med välkända motorer ur Volkswagens befintliga program, både bensin- och dieseldrivna. I sin hetaste version kommer den sannolikt att få en 280 hästkrafter stark tvålitersfyra med turbo.

Foto: Volkswagen
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com