Voitures Extravert gör eldriven 911

Modern driftsäkerhet utlovas.

Klassiska bilar matchar sällan moderna miljökrav. Men holländska Voitures Extravert har en lockande lösning på problemet.

Har din gamla Porsche 911 surnat till? Vägrar Solexförgasarna att väcka andarna till liv och rinner motoroljan rakt genom blocket ner på garagegolvet? Försöker den svänga in med baken före i kurvorna och ta livet av dig så fort det någonsin är möjligt? Tidiga exemplar av Porsche 911 må vara vackra, men att leva med dem kan vara en herkulisk prövning.

Så glöm gamlingen. Kasta den i soporna och vänd dig till Holland. Där verkar Voitures Extravert, ett företag som specialiserat sig på att förvandla klassiska Porsche 911 till eldrivna kreationer med utlovad driftsäkerhet som hos moderna bilar. Och de kommer akta sig noga för att ta kål på dig i första bästa kurva.

Förlåt, sade du eldrivna? Jepp, Voitures Extravert kastar ut den gamla boxersexan och ersätter den med elmotorer och batteripaket. Accelerationen 0–100 kilometer per timme ska ta högst sex sekunder och en laddning ska räcka till 40 mils räckvidd. Tack vare batteripaketets möblering är viktfördelningen en helt annan än vad den var när en stor och tung förbränningsmotor satt och väntade längst bak i bilen på att få mörda dig.

No more.

Den första produktionsserien är en blygsam historia. De första fem bilarna kommer att färdigställas i år och de är redan tingade, men nästa år ska fabriken öka takten och spotta ur sig två–tre bilar i månaden.

Själva produktionsprocessen går till så att Voitures Extravert köper upp sunda donatorer, plockar ner dem i molekyler, syradoppar och svetsar tills karosserna är som nya och fyller dem sedan med precis så mycket innehåll som kunderna önskar. Priset för härligheten är ca tre miljoner kronor, kanske en rimlig summa för att få viska sig genom stadskärnor och miljözoner med stilen i behåll.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com