Vinst-chocken: Tesla tjänar mer än Volvo Cars

Glädjebeskedet från Elon Musk får aktien att tokrusa

Vilken chockvändning av Elon Musk och Tesla. Elbilstillverkaren överraskade alla och gjorde en vinst på 3,2 miljarder kr tredje kvartalet. Tesla är just nu lönsammare än Volvo Cars.

Analytikerna hade räknat med att Tesla som vanligt skulle göra en jätteförlust på över två miljarder för årets tredje kvartal – men de fick helt fel. När elbilstillverkaren presenterade kvartalsrapporten var den full av överraskningar och goda nyheter.

• Vinsten blev 3,2 miljarder kronor.
• Tesla ligger före planen i Kina.
• Suv:en Model Y kommer tidigare än aviserat.

Placerarna drabbades direkt av Tesla-feber i efterhandeln på Wall Street och aktien rusade upp 20 procent på några minuter. Det här är första gången sedan andra kvartalet 2018 Tesla visar vinst, och tredje gången i bolagets historia som det kommer en vinstrapport. Tesla förklarar vinsten med att de sparat kostnader.
För att sätta siffrorna i relation så tjänade Volvo Cars 2,5 miljarder andra kvartalet i år, trots fler sålda bilar än Tesla.

Vi har också dramatiskt ökat hastigheten och kapitaleffektiviteten på nya produktionslinjer. Gigafactory Shanghai byggdes på 10 månader och är redo för produktion, säger Tesla i ett uttalande. Vd Elon Musk kom med fler goda nyheter på Twitter:
– Model Y ligger före schemat. Kassaflödet är positivt.

Analytikerna var positiva till rapporten, men ser många utmaningar för Tesla.
– Det här är ett poisitivt steg, men det återstår att se om Model Y kommer att kannibalisera på andra Teslamodeller, säger Jeremy Acevado på Edmunds.

Model Y var planerad att börja levereras på hösten 2020, den tidsplanen nu tidigareläggas till sommaren nästa år. Bilen kostar från 634 000 kr, 65 000 kr mindre än Volvos XC40 Recharge.
Om några veckor visar Tesla sin nya pickup. Den kommer att heta Model B. Då bildar Teslas samtliga modeller tillsammans meningen ”B S3XY”.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com