Video: Ford Mustang med hjärta från Japan

Är det rätt att sätta en Supramotor i den mest amerikanska av alla muskelbilar?

Beau Miklethun verkar inte vara rädd för att spendera tid i garaget. Hans Ford Mustang är inte bara helrenoverad, den har motorn från en Toyota Supra också.

Toyota tillverkade en rak, sexcylindrig trelitersmotor mellan 1991 och 2007. Motorn, med det charmiga namnet 2JZ, fick slita hund i modeller som Toyota Crown, Chaser och Soarer. När Toyota sedan släppte en ny generation av sportbilen Supra 1993 fick den också en 2JZ-motor med tillnamnet GTE.

På hemmamarknaden påstods den ha 280 hästkrafter, men i verkligheten var det nog några till. Hur som helst spelade inte det så stor roll, för det finns väl ingen Supra MkIV i hela världen som inte har vässats till minst dubbla effekten.

Nittiotalet ringde och vill ha sin design tillbaka.

Toyota

Nittiotalet ringde och vill ha sin design tillbaka.

Anledningen till det är att 2JZ-GTE-motorn är dels lätt att trimma, dels fullkomligt skottsäker. Gjutjärnsblocket går inte att ha sönder, helt enkelt, och även resten av komponenter och delsystem är dimensionerade att stå emot den allra mest brutala misshandel.

Förmodligen är det också därför Beau Mikleton valt att hälla ner en 2JZ i sin Ford Mustang från 1968. Hans tidigare motorval, från en Ford Focus RS, sprutade kolvar omkring sig och tog livet av sig så fort den fick chansen enligt filmen från Youtubekanalen eGarage. Nu, med 2JZ, verkar det däremot hålla ihop.

Bilen, som under många år ägdes av en vän till familjen Mikleton, hade också från början en rak sexa, så alldeles hädiskt kanske det inte är trots allt. Så skruva upp volymen och lyssna till dumpventiler som snyter sig.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com