Varning för brist på nya bilar i höst

Rusning till bilhallarna innan chockhöjningen av bilskatten

Bilbranschen varnar för brist på nya bilar i höst. Många köpare jagar nya bilar innan skatten chockhöjs vid nyår på grund av WLTP.
– Vi förväntar oss en rusning under hösten, men fordonsindustrin hinner inte fylla på med bilar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Vid nyår höjs fordonsskatten på nya bilar kraftigt under bilens tre första levnadsår. Höjningen beror på att WLTP, en ny mätmetod av CO2-utsläpp, införs som gör att bilarna över en natt får högre utsläppsvärden. Värdet ligger till grund för hur fordonsskatten räknas ut. När bilen blir tre år gammal sänks skatten igen.

Många vanliga bilar får en skattehöjning på 50 procent när nyårsraketerna smäller och champagnen korkas upp vid tolvslaget på nyårsafton. En vanlig Volvo V60 D4 får skatten höjd till 7400 kr, från 5000 kr. Volkswagen Tiguan är Sveriges populäraste suv bland privatpersoner, dieselversionen får en saftig skattehöjning på 4100 kr, till 11100 kr.

Den som hellre kör bensinbil får också lätta på plånboken nästa år, en Porsche Macan S kostar 16 000 kr i skatt nästa år, upp 5 000 kr. En Volvo XC90 T5 AWD kostar över 1000 kr i månaden i skatt nästa år, en höjning med nästan 400 kr i månaden.

Bilhandeln spår nu att det blir en rusning för att hinna köpa nya bilar under hösten, efter bilar som har den nuvarande lägre skattesatsen. Förra gången skatten höjdes, 1 juli 2018, blev det rekordhög försäljning under våren och försommaren. Juni 2018 blev den bästa försäljningsmånaden i bilbranschens historia och försäljningen ökade 73 procent.

Det kan bli en liknande rusning med köpare denna gång, men den här gången kommer det sannolikt inte att finnas bilar så det räcker för att mätta efterfrågan.  Beskedet om den höjda skatten kom väldigt sent, för bara ett par veckor sedan. Bilbranschen varnar nu för bilbrist för den som vill köpa en ny bil med den nuvarande lägre skatten. Den här gången kommer inte tillverkarna hinna fylla på med lagerbilar som förra gången.

– Vi har gjort en prognos, men som gjordes innan beslutet om WLTP i bonus malus togs. Vi håller på att uppdatera prognosen. Bedömningen vi gjorde innan var att om man tar ett beslut nu förväntar vi oss en rusning under hösten. Det blir relativt begränsat, eftersom fordonsindustrin inte kommer att hinna producera bilar nu kan inte producenterna hinna fylla på, men vi tror att det blir en högre efterfrågan, säger Mattias Bergman, vd, på Bil Sweden.

För den som beställer sin bil i dag är det viktigt att kontrollera så att den verkligen hinner registreras före nyår, en senare registrering kan kosta 20 000 – 40 000 kr under bilens första tre år. Efter första januari nästa år spås efterfrågan på nya bilar att gå ner igen. Om du till exempel planerar att köpa en laddhybrid eller elbil finns det ingen anledning till panik, de behåller sin status som bonusbilar i skattesystemet.
Är du däremot på jakt efter en lagerbil med snabb leverans kan det vara en god idé att köpa bilen så snart som möjligt innan de mest attraktiva modellvarianterna säljer slut.
– Efter nyår blir det en lägre efterfrågan. Vi är i slutet av en högkonjunktur, det ser vi en effekt av redan i år. Det kommer att ha en negativ inverkan på efterfrågan, och det kommer även inverka negativt att många försöker köpa innan skattehöjningen. Detta är min bedömning men vi jobbar på en officiell prognos, säger Mattias Bergman.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com