Varnar: Förslaget innebär fler olyckor

NTF mycket kritiska till nya besiktningsförslaget

Glesare mellan besiktningarna föreslår Transportstyrelsen.
Vansinne tycker trafiksäkerhetsföreningen NTF.
– Jag blir besviken när jag läser förslaget, säger Marie Nordén, NTF:s generalsekreterare.

Under torsdagen presenterade Transportstyrelsen sin utredning kring hur en omskrivning av trafikförordningen gällande besiktning bör se ut. Där framgår det att myndigheten rekommenderar att man glesar ut besiktningarna för äldre bilar. Men det är inget som NTF anser är särskilt bra.
– Det innebär att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå för besiktningsintervaller. Eftersom äldre bilar är mer utsatta för olyckor och allvarliga fel har jag mycket svårt att se hur färre besiktningar är förenligt med nollvisionens som ska vara vägledande för trafiksäkerhetsarbete i Sverige, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF.

I dag gäller det att en ny bil besiktigas första gången efter tre år sen efter fem år och därefter varje år. Ett system som är förenligt med att ju äldre bilen är desto tätare kontroller krävs det. Detta är inget som Transportstyrelsen enligt sin utredning rekommenderar. Istället har man tittat på grannländer som har jämförbart klimat – och som kör enligt EU:s standard. Enligt den sker första besiktningen efter fyra år och därefter vartannat år. Och detta vill myndigheten att Sverige inför.
– För den enskilde bilägarens plånbok kanske detta låter som ett bra förslag men det sker på bekostnad av den personliga säkerheten och många fel upptäcks på besiktningen, vilket gör att man ofta kan åtgärda felet till en lägre kostnad än vad som skulle vara fallet om bilen går sönder utefter vägen, säger Marie Nordén.

Enligt NTF har Sverige världens säkraste vägar och en av anledningarna är att vi har högkvalitativa och täta fordonsbesiktningar. De anger även att enligt forskning skulle upp till 1 140 olyckor undvikas på Europas vägar om övriga EU införde Svenska regler istället.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com