Världspremiär för nya Volkswagen ID. Aero

Volkswagens första eldrivna sedan

Tyska Volkswagen har presenterat en ny konceptmodell – Volkswagen ID. Aero. Det är tillverkarens första eldrivna sedan och den sjätte medlemmen i ID.-familjen.

Volkswagen har presenterat ett nytt koncept i form av Volkswagen ID. Aero. Det är biltillverkarens första eldrivna sedanmodell. Den produktionsklara versionen kommer lanseras andra halvåret nästa år i Kina, men kommer även till Europa.

Konceptbilen är nästan fem meter lång och genom det sluttande taket bidrar det till att bilen har en luftmotståndkoefficient på 0,23. Det lätt indragna bakpartiet ska lugna luftströmmen. Bilen har 22-tums tvåfärgade fälgar som är utformade i samma stil som en turbin. Sidodesign präglas av den markerade tornadolinjen och det sluttande taket. Linjeföringen ska ge ett flackare utseende, men även en sportig framtoning. Fronten har en bikakestruktur. Den är tvådelad horisontellt och är stilbildande för ID. Aero-designen. Den har även en ljuslist till vänster och höger om Volkswagen-logotypen.

Modellen baseras på plattformen MEB. Det möjliggör korta överhäng, lång hjulbas och enligt Volkswagen själva en rymlig interiör.

Räckvidd på upp emot 62 mil enligt WLTP

Den europeiska versionen av Volkswagen ID. Aero förväntas lanseras nästa år. Foto: Volkswagen

ID. Aero har ett littiumjonbatteri på 77 kWh. Det betyder att bilen har en räckvidd på upp emot 62 mil enligt WLTP. Det är den sjätte medlemmen i ID:-familjen efter ID. 3, ID. 4, ID. 5, ID. Buzz, samt ID. 6 (som enbart finns på den kinesiska marknaden).

Den produktionsklara versionen ska bli den nya toppmodellen inom ID.-familjen. Konceptbilen är lackerad i Polar Light Blue Metallic, som ska skapa ett gyllene skimmer när ljusen träffar den. Taket är i kontrasterande högblankt svart.

Den produktionsklara europeiska versionen av Volkswagen ID. Aero förväntas rulla ut från fabriken i Tyskland nästa år.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com