Världspremiär för nya el-pickupen

Går 64 mil på en laddning - så lite kostar den

Här är bilderna på världens första elektriska pickup som ska gå i serieproduktion. Rivian R1T ska gå 64 mil på en laddning och har både flak och fem rymliga sittplatser. Bilen premiärvisas på Los Angeles bilsalong om ett par dagar.

Nya elbilstillverkaren Rivian visar upp två modeller på bilsalongen. Pickupen R1T som du ser på bilderna härovan, och en el-suv vid namn R1S.

– Jag startade Rivian för att leverera produkter världen inte redan har – för att omdefiniera teknologi och innovation. Vi började med ett blankt papper och har spenderat åratal för att utveckla de ideala bilarna för aktiva kunder, säger grundaren RJ Scaringe, en entreprenör som tidigare fått pris av president Barack Obama.

Bilen har lång räckvidd, hela 64 mil, och massor av smarta förvaringsutrymmen.

Bilen är späckad med finesser, ungefär på samma sätt som en Tesla. Enligt Rivian ska de första leveranserna starta 2020. Bilen kommer att kosta omkring 500 000 kronor i USA.

Återstår att se om Rivian har resurserna att fullfölja satsningen. Företaget har i dag 600 anställda och har samlat in fyra miljarder kronor i riskkapital. En summa som inte brukar räcka så långt i elbilssammanhang.

RJ Scaringe och Rivian har i alla fall köpt Mitsubishis gamla bilfabrik i Illinois, en fabrik där Mitsubishi byggt Outlander och Pajero och som har kapacitet för över 220 000 bilar per år.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com