Världspremiär för nya Audi TT RS

Bilderna på Roadster och Coupé.

Nya Audi TT RS, som debuterar just nu på bilsalongen Auto China i Peking, blir de snabbaste och sportigaste i TT-familjen. 400 hästkrafter gör att accelerationen från 0-100 går på ynka 3,7 sekunder. Marknadsintroduktion startar i höst.

Med en nyutvecklad femcylindrig turbomotor i aluminium på 400 hästkrafter, det är 60 fler än i föregångaren, tar den nya TT RS sin förare och passagerare till 100 km/h från stillastående på 3,7 sekunder. Om du vill åka med endast himlen som tak får du räkna med två tiondelar till innan du är uppe i 100. Sen kan du gasa på upp till 250 om det är tillåtet. Det går till och med att få bilarna inställda till att flyga upp till 280 kilometer i timman, om du känner att 250 inte är nog snabbt.

Vad är det då som är nytt med motorn? Jo, i snabba drag kan den beskrivas med lägre vikt, minskad friktion och ökad effekt. Jämfört med sin föregångare är den nya motorn 26 kg lättare, har 17 procent högre effekt och oförändrad slagvolym om 2 480 kubikcentimeter. Med 400 hästkrafter är den starkare än någonsin och vridmomentet om 480 Nm finns tillgängligt mellan 1700 och 5850 varv/min.

– Den nyutvecklade turbofemman, med vilken vi fortsätter vår stolta tradition, förmedlar en oslagbar känsla. TT RS utvecklar nu 400 hästkrafter och kombinerar körglädje med effektivitet genom innovativa teknik, säger utvecklingschef Dr-Ing Stefan Knirsch.

Cylinderväggarna har plasma-beläggning och vevhuset är tillverkat av aluminium. Laddluftkylaren kyler insugsluften både snabbare och mer effektivt, avgasventilerna har Audi valvelift system (AVS) som justerar ventilernas öppningstider och dubbla bränsleinsprutningssystem gör att motorn kan anpassa sig efter körsätt och prestera optimalt i samtliga förhållanden, vilket både sänker förbrukningen och höjer effekten.

Tändföljden är 1-2-4-5-3 vilket skapar Audi-motorns maffiga motorljud. För att ytterligare njuta av sången kan avgasljudet förstärkas genom öppningsbara klaffar i avgassystemet. Ett knapptryck på mittkonsolen, klaffarna öppnar och ljudet flödar fritt.

Kraften från turbo-motorn går via en sjuväxlad S tronic dubbelkopplingslåda till samtliga fyra hjul genom quattro permanent fyrhjulsdrift.  Ett sportigt chassi, låg vikt, direkta och progressiv styrning ska ge enastående köregenskaper berättar Audi. Nya TT RS finns också med den adaptiva fjädringen RS sport suspension med magnetic ride-teknik. Med den justeras dämparnas hårdhet elektroniskt.

För första gången i en serieproducerad Audi erbjuds OLED-teknik med 3D-design till bilens baklyktor, som alternativ till de standardmonterade LED-baklyktorna. Med OLED-teknik blir ljuset extremt homogent med hög kontrast för en tydlig och unik ljusbild. Ljuset kan dimmas, ger inga skuggor och kräver inte heller några reflektorer.

Den läderklädda RS-sportratten med växlingspaddlar har även två satellitknappar för att starta och stänga av motorn och för att välja läge i Audi drive select-systemet utöver de vanliga mulitfunktionsknapparna. Det betyder att föraren kan fokusera fullt ut på körningen hela tiden med händerna på ratten.

Nya Audi TT RS Coupé och TT RS Roadster lanseras hos de svenska återförsäljarna under senhösten 2016, men med säljstart redan nu i sommar.

Foto: Audi
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com