Världspremiär för Mercedes instegsversion av SL-klass

Rak fyra • 381 hästkrafter

Mercedes har visat upp sin nya cabriolet och instegsversionen av SL-klassen. Motorn får en halvering av antalet cylindrar, men använder i stället Formel 1-teknik.

Lagom till att våren börjar anlända (nåja, nästan i alla fall), har Mercedes-Benz visat upp instegsversionen av sin SL-klass, nämligen Mercedes AMG SL43. Men till skillnad från sina modellsyskon har den inte en V8-motor med dubbelturbo, utan en fyrcylindrig motor med en enda turbo.

SL43 har en turboladdad tvåliters fyrcylindrig motor på 381 hästkrafter och 480 Nm. Start-generatorn kan leverera 14 hästkrafter till under korta perioder. Kraften till bakhjulen går via en nioväxlad MCT-låda. Boosten kommer från en elektrisk turboladdare. Tekniken kommer från Mercedes Formel 1-stall och använder sig av samma 48-volts elektriska system som startgeneratorn. En elmotor i turbon börjar snurra upp axeln tills avgaserna tar över.

Lik sina företrädare

Mercedes-AMG SL 43 använder sig av Formel-teknik. Foto: Mercedes-Benz

Accelerationen 0–100 km/h klaras av på 4,9 sekunder och toppfarten är 257 km/h. Eftersom den har en mindre motor, betyder det att den har andra köregenskaper, tack vare den minskade vikten. Utseendemässigt ser den ut att vara väldigt lik de andra modellerna, men har små förändringar. Exempelvis ovala avgasrör i stället för fyrkantiga avgasspetsar. Som standard kommer 19-tumshjul, men det går att välja till 20- och 21-tumshjul.

Hos bilen finns även bakaxelstyrning, ett antal körlägen, AMG Dynamic plus-paketet, och det senaste infotainmentsystemet. Mercedes har inte meddelat några priser, eller om den kommer till Sverige.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com