Världspremiär: "Designrevolutionen" Hyundai Tucson är här

Helt nytt utseende på kompaktsuven

Med en spännande och experimentell design gör nya generationen Hyundai Tucson entré.
Kompaktsuven kommer att erbjudas med flera drivlinor: från plug in-hybrid till 48V mildhybrid.

På måndagskvällen presenterades den fjärde generationen av Hyundai Tucson. Det är en bil vars utseende sticker ut.

Hyundai vill själva inte kalla det för en evolution, utan en ”designrevolution”. Inspirationen till designen är tagen från Hyundais konceptbil Vision T, som visades upp på en bilutställning i Los Angeles förra året.

Enligt Hyundai har deras designers avvikit från det traditionella skissbordet. I stället ska de ha utvecklat bilens design genom geometriska algoritmer framställda med digital teknik. Det är en process som kallas ”parametrisk dynamik” och resultatet är de framträdande geometriska mönster som följer bilens exteriör.

– Tucsons avancerade och experimentella design är trogen vår banbrytande anda och tar spelet till en helt ny nivå i det som är branschens mest konkurrenskraftiga segment, säger Hyundais chefsdesignchef, SangYup Lee i ett pressmeddelande.

Fronten är helt annorlunda än tidigare. Strålkastarna och grillen utformas på samma sätt och består av små rektangulära svarta block. När lamporna släcks verkar grillen och de dolda LED-lamporna vara integrerade.

På baksidan har Hyundai-emblemet flyttats upp på bakrutan och en lång LED-slinga löper längs bilens bredd undertill.

Vandrar vi över till interiören vore en namnintroduktion på sin plats. ”Interspace”. Så heter Tucsons interiör. Det är en ganska populär approach numera, då flera tillverkare vill ge föraren och passagerarna en ”rymdaktig” känsla i bilen. Formerna ska dock ha inspirerats av vattenfall.

Det nya infotainmentsystemet på en 10,25 tums skärm ”flyter” i mitten av instrumentbrädan. De fysiska knapparna tar tagits bort och ersätts i stället med att alla multimedia- och klimatfunktioner ska styras med beröring. Därigenom kan köparna bland annat beröra sig fram till sin favoritfärg utav de 64 tillgängliga för bilens stämningsbelysning.

En nyhet i nya Tucson är en dold klimatteknik som ska ge ett bekvämare luftflöde från luftkonditioneringen. När systemet aktiveras fördelas luft mellan direkta och indirekta luftmunstycken. Den totala mängden luft som blåses in i kupén är densamma men tack vare spridningen blåser mindre luft direkt på passagerarna.

Bilen är 20 millimeter längre och 15 mm bredare än sin föregångare (4 500 millimeter lång, 1 865 mm bred och 1 650 mm hög). Detta betyder förstås en rymligare kupé och för passagerarna i baksätet innebär det 26 millimeter extra benutrymme. Beroende på utrustningsnivå och drivlina har bagageutrymmet vuxit med 107 liter.

På säkerhetssidan hittas ett nytt krockkuddesystem som innehåller sju krockkuddar. En krockkudde i mitten ska till exempel förhindra att förare och passagerare träffar varandra vid en kollision. Körfältsassistens, frontalt kollisionssystem, körmönsterassistens och en mängd andra assistanssystem finns tillgängliga. Där finns bland annat nya ”Highway Driving Assist”, HDA, som via en knapptrycksaktivering på ratten ska hålla bilens hastighet och avstånd på motorvägen.

Kompaktsuven har en ny terrängväljare som ska ge jämnare köregenskaper och bättre vridmomentsreglering vid olika förhållanden. Köpare kan välja mellan fyra körlägen och tre olika terränglägen: lera, sand och snö.

I Europa ska bilen erbjudas med milda hybridalternativ för både bensin och diesel, fullhybrid samt en laddningsbar hybrid från början av nästa år. Instegsmodellen ligger inne med en 1,6-liters bensinmotor på 150 hästkrafter. Denna är framhjulsdriven

Flera olika mildhybrider med 48-voltsteknik och turbo finns att välja mellan. Där finns fyrhjulsdrift med som tillval. En dieselmotor på 136 hästkrafter med mildhybridteknik finns också tillgänglig.

Fullhybriden, som inte kan laddas i uttag, har en 1,6-liters bensinare som tillsammans med eldriften ger 230 hästkrafter och 350 Nm.

Det är i skrivande klart oklart vilka varianter och motoralternativ som blir tillgängliga på den svenska marknaden. I Norge kommer däremot endast den fyrhjulsdrivna laddningsbara hybriden finnas tillgänglig.

Mer information kommer förstås att komma närmare lanseringen.

Specifikationer för nya Hyundai Tucson (klicka för större bild).

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com