Världens längsta bil återfunnen - har pool och 26 hjul

Världens längsta bil byggdes av skaparen bakom KITT från Knight Rider, och DeLorean i Tillbaka till framtiden.
Den 30,5 meter långa limousinen hamnade i Guiness rekordbok – men förföll sedan till skrot.
Nu är bilen på väg att räddas och hamna på museum.

Den kallades ”American Dream” och byggdes 1986. Bilbyggaren Jay Ohrberg i Hollywood skapade bland annat KITT från Knight Rider, och DeLorean-tidsmaskinen i Tillbaka till Framtiden, RoboCop-bilen och flera kopior av Batmobile.

Bilen blev 30,5 meter lång och ”American Dream” hamnade i Guinness rekordbok som världens längsta lbil. Den var en orgie i lyx och kan sägas förkroppsliga 1980-talet. Det fanns telefoner, tjock-tv, skinnsoffor, king size-vattensäng och dessutom en pool med trampolin. Som grädde på moset: en minigolfbana. Från början hade bilen helikopterplatta, men den byggdes om till pool.

”American Dream” var byggd på en Cadillac Eldorado från 1976 som hade två motorer och krävde två förare. Bilen hade inte mindre än 26 hjul och gick inte att köra alltför fort, framförallt inte i kurvorna. Om sanningen ska fram var den aldrig gatlegal.

Men långa limousiner blev omodernt och den stolta skapelsen förföll.

Skaparen Jay Ohrberg hyrde ut bilen till ett företag i New Jersey som övergav den utanför ett lager. Bilen blev stående utomhus och fick förfalla och blev dessutom vandaliserad. För snart 10 år sedan återupptäcktes det rostiga vraket av några bilentusiaster. Rutorna var krossade och inredning stulen, dessutom var många av de 26 hjulen borta.

Bilen köptes av läraren Mike Manning från en fordonsskola i New York med planen att studenterna skulle återställa den. Men återigen hamnade bilen på en parkeringsplats och förföll ytterligare.

Till slut köptes bilen upp av museiägaren Mike Dezer som mot alla odds börjar få ordning på bilen. Målet är nu att den ska ställas ut på bilmuseet Dezerland Park i Florida. Och ska vi tro bilderna så kan det bli verklighet, exteriören på limousinen börjar återfå sin forna glans.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com