Vågar man köpa en begagnad elbil?

Våga gå mot strömmen, köp en elbil i andra hand.

Allt fler begagnade elbilar och laddhybrider börjar dyka upp på begagnatmarknaden. Vi vet vilka fördelar och fallgropar som finns.

Från 2012 har laddningsbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, blivit allt vanligare. Trots sitt höga inköpspris har marknaden funnits där, delvis tack vare statliga subventioner men också på grund av stora organisationers ägardirektiv som förespråkat inköp av miljövänliga fordon. Det har kanske främst varit fallet inom den offentliga sektorn men även hos företag med tydlig miljöprofil. Dessa bilar har idag börjat dyka upp på begagnatmarknaden, där de faktiskt kan vara ett otippat köpalternativ trots högre priser och osäkert andrahandsvärde på sikt.

Idag finns i huvudsak tre olika varianter på bilkörning och eldrift. Den bil som många associerar med eldrift är Toyota Prius som funnits på marknaden sedan 1997, där Toyotas banbrytande kombination av traditionell bensinmotor med elmotor gav hybridbilen ett ansikte.

Alternativ två är den relativt nya lösningen plug in-laddhybrider som kombinerar ett laddbart batteri med förbränningsmotor och har en räckvidd på el om ungefär 1–­6 mil. Fördelen med dessa bilar är att användbarheten ökar drastiskt och möjliggör längre resor samtidigt som utsläppen minskar. Du kanske kan klara av vardagspendlingen med enbart eldrift för att under helgerna kunna åka till sommarstugan med stöd av förbränningsmotorn.

Alternativ tre är den renodlade elbilen med strömkälla i sitt batteri som ger de flesta av dessa begagnade elbilar en räckvidd någonstans mellan 10–20 mil beroende på temperatur, körförhållanden och körstil. Längst når Tesla med en räckvidd runt 50 mil.

Törs jag köpa en elbil med tanke på andrahandsvärdet?
Idag befinner vi oss i början av elbilens genombrott. Utvecklingen har gått fort de senaste sex åren, och framtiden pekar mot fortsatt snabb utveckling främst gällande batterikapacitet. Grovt räknat fördubblas denna vart femte år, samtidigt som priset per kWh (i batterikapacitet räknat) årligen sjunkit med ungefär 20 procent sedan 2009. Elbilar uppdateras kontinuerligt och motsvarande ny elbil har idag kraftigare batterier med betydligt bättre räckvidd. Detta bör då innebära att äldre elbilar, med sämre räckvidd, kommer att få ett sämre andrahandsvärde i jämförelse med deras uppdaterade syskon den dag båda finns på begmarknaden.

Rådet blir att pruta rejält och gärna se köpet av elbil över en längre period, där värdetappet per år och körda mil blir lägre i genomsnitt. Räckvidd i sig behöver dock ej vara ett självändamål. Har du två mil till jobbet klarar du dig alldeles utmärkt även med de äldre bilarnas räckvidd.

Drömscenariot vore om ägare av äldre elbilar på ett enkelt och billigt sätt kunde byta batterier mot nyare och mer effektiva i takt med utvecklingen, där de gamla batterierna kanske kunde säljas för att användas som solcellsladdad energilagring vid exempelvis publika laddstolpar. Men där är vi inte ännu. Ägare av äldre elbilar får med få undantag dras med sin (lägre) batterikapacitet.

Vad bör du tänka på som elbilsspekulant?
Som begagnatköpare innebär elbilsägandet att du måste tänka i lite andra banor redan innan köpet.  En risk är elbilens andrahandsvärde. Som framgår av resonemanget ovan finns en risk för betydligt större tapp för elbilen. Andra frågor att ta ställning till är elbilens räckvidd, dina körbehov, laddmöjlighet på jobbet och hemma samt att elbilen har plats för familjen, då vissa av dem bara är fyrsitsiga.

Kan jag klara mig med en elbil?
Det beror på ditt dagliga transportbehov. Pendlar du dagligen flera mil i motorvägsfart kanske en elbil inte riktigt är din melodi då dessa drar betydligt mer ström i högre hastigheter. Däremot fungerar elbilar ypperligt i mer stadsnära miljö, där de under vissa förutsättningar till och med kan ladda batteriet genom bromsåtervinning vid körning med mycket stopp och start. Har du laddstation både hemma och på arbetet förenklas din vardag som elbilsförare avsevärt. Glöm heller ej att noga ta reda på elbilens räckvidd vintertid, som är betydligt lägre än ljumma sommardagar.

Somliga elbilar är inte helt lämpliga för vinterbruk.

Tesla

Somliga elbilar är inte helt lämpliga för vinterbruk.

Känner du dig osäker om räckvidden är tillräcklig eller om du kör långt varje dag kan en elbil med extra förbränningsmotor eller pluginhybrid vara lösningen.

Är det mycket billigare att åka elbil?
Bränslekostnaden per mil är betydligt lägre jämfört med bensin eller diesel. Däremot pekar mycket på att den stora kostnaden är värdeminskningen. Elbilen är dessutom betydligt dyrare i inköp. Gör därför gärna som proffsen, upprätta en TCO (Total Cost of Ownership) för att få kläm på milkostnaden. För kostnader relaterat till nya elbilar kan du med fördel använda dig av sidan Miljöfordon.se som Stockholms Stad och Malmö Stad gemensamt skapat.

Kanske man skulle ha en elbil som andrabil?
För denna roll är elbilen alldeles ypperlig. Den används med fördel under kortare vardagsturer och familjens förstabil, som kanske är en laddhybrid, ger familjen frihet att åka hur långt de vill med korta stopp för traditionell tankning under längre resor.

Man slipper väl kamremsbyte, men service i övrigt då?
Elbilar har betydligt färre mekaniska komponenter då både förbränningsmotor och växellåda saknas. För exempelvis e­-Golf ligger servicekostnaden över två år med 3.000 mils körning på behagligt låga 2.678 kr, fördelat på två servicetillfällen med bromsvätskebyte inkluderat. För att slippa överraskningar, slå en signal till återförsäljaren och ta reda på exakt kostnad för just din bil.

Batteriet går väl sönder ofta och kostar en förmögenhet att byta?
Nej, batterierna är hållbara. Det finns många exempel på bilar med batteri som gått tiotusentals mil. Se på pionjärhybriden Toyota Prius vars batterier sällan vållat problem för ägarna trots många år på nacken.

Hur vet jag att batteriet är friskt?
De flesta tillverkarna har en åttaårig garanti på bilens batteri. Hör med återförsäljaren exakt vad som gäller för din bil innan köp. Seriösa märkeshandlare bör också kunna hjälpa till med ett konditionstest av batteriet innan köp. Vissa batterier kan repareras, där man byter enstaka cellpaket om problem uppstår.

Har du aldrig kört elbil förut rekommenderas att vid provkörning nollställer trippmätaren och kör en längre sträcka för att se hur snabbt just ”ditt” batteri sinar. Då får du samtidigt uppleva hur det är att köra elbil.

En viktig fråga är dock andrahandsvärdet. Vad kommer din elbil vara värd då batterigarantin precis gått ut? Risken är stor att marknaden bedömer bilen som iskall med en prisbild därefter.

Följer laddkablar med?
Helst ska du få två kablar med bilen. En för laddning från 220 V och en med möjlighet att ansluta till publika laddplatser. Priserna är höga så kontrollera noga innan köp.

Måste jag ha en egen laddstation hemma?
Ja, helst. Med en sådan styrs laddningen för att nå maximal styrka med hög elsäkerhet enligt Mode 3-laddning (se faktaruta). Olika tillverkare har olika lösningar med bland annat 16 A eller 32 A säkring, där den högre medger snabbast möjliga laddning. De flesta elbilar kan dock även laddas i ett vanligt 220-volts jordat eluttag, kallat Schuko-uttag.

Att enbart ladda med hjälp av dessa är dock något som Elsäkerhetsverket avråder från, då laddningen sker med en ganska hög strömstyrka under lång tid, vilket belastar hemmets elinstallation mer än vanligt och kan leda till överhettning av kablar. Innan du satsar på detta alternativ bör du därför låta en elektriker inspektera elsystemet i din bostad för att undvika eventuella olyckor. Slutsatsen blir alltså att du bör skaffa egen laddstolpe och endast använda dig av 220 volt i undantagsfall, exempelvis för laddning vid besök hemma hos vänner och bekanta.

Vad kostar det att installera en egen laddstation hemma?
Boxen i sig kostar mellan 5.000–12.000 kr, sen tillkommer montering. Som exempel kan nämnas företaget Clever som säljer laddstationer till ett flertal bilar. För exempelvis en Renault Zoe med Typ 2-anslutning på 11 kW med 16 A säkring kostar en laddstation monterad och klar 16.200 kr alternativt 11.500 kr för enbart laddstationen. För Volkswagen e-Golf ligger kostnaden på 13.500 kr inklusive montering. Det finns även andra tillverkare. En lista över försäljare hittar du här. Alternativt letar du på Blocket där de börjat dyka upp begagnade.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Variationerna är stora. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att laddning motsvarande en mils körning med 220 V tar en timme med 10 A säkring. Med en laddstation ansluten till 3-fas 400 V och 64 A säkring tar det bara några minuter för samma laddning. Även batteriets storlek, laddarens effekt och utetemperaturen påverkar, där kall väderlek gör att det tar längre tid att ladda.

De första 80 procenten går tämligen fort, men de sista 20 procenten tar betydligt mer tid i anspråk. Ett nätverk av snabbladdningsstationer finns redan idag, främst i storstadsregioner och längs större riksvägar. Där kan man på ungefär 30 minuter nå en laddning på 80 procent och sedan tuffa vidare mot destinationen.

Har alla elbilar inbyggd snabbladdare?
Nej, kontrollera med försäljaren om inbyggd snabbladdare ingår. Dessa är ett måste för att snabbt kunna ladda bilen, vilket närmast är en förutsättning under långresor bortom batteriets räckvidd. Alternativet är många långa timmars väntan på laddning längs vägen.

Hur ser framtiden ut för elbilar?
I takt med att kostnaden för batterier minskar kommer också elbilen att bli tillgänglig för en större kundkrets. Idag är det egentligen bara den väldigt dyra Tesla som kan skryta med rejäl räckvidd. Detta lär dock ändras, då Tesla arbetar med den mer folkliga och billigare Tesla 3. I USA har helt nya Chevrolet Bolt precis blivit korad till årets bil. Den kommer att säljas i Europa som Opel Ampera-e med en angiven räckvidd – enligt den europeiska körcykeln – om 50 mil, vilket är betydligt bättre än dagens elbilar.

Så här såg enbilens framtid ut 1967.

AMC

Så här såg elbilens framtid ut 1967.

Allt tuffare utsläppskrav gör förbränningsmotorn allt dyrare att utveckla samtidigt som enorma summor satsas på utveckling av batterier. Som en följd av detta pekar prognoserna från bland annat Mercedes-Benz på att det runt år 2025 kommer att råda ett jämviktsförhållande gällande produktionskostnad för elbilar och traditionella bilar. Under den närmsta tioårsperioden kommer vi att se en spännande utveckling där inte bara elbilarna utvecklas utan även infrastrukturen i form av laddstationer. Redan idag kan vissa bensinstationer erbjuda laddstationer, vilket bör betyda en kraftig ökning av kaffeförsäljningen bland elbilsägare.

För dig som tror att elbilen är en fluga är det nog dags att tänka om – den är här för att stanna. Fast just nu är den kanske inte riktigt redo att ersätta vanliga alla bilar fullt ut.

FÖRDELAR ELBIL

  1. Tysta.
  2. Färre delar som kan gå sönder.
  3. Låg bränslekostnad, mellan 1–2 kr per mil med dagens elpriser.
  4. Elmotorns flacka vridmomentkurva ger snabb tillgång till full effekt.
  5. Befriade från fordonsskatt de fem första åren.

NACKDELAR ELBIL

  1. Räckviddsångest. Idag klarar du dig ungefär mellan 10–30 mil beroende på bil och temperatur om du inte slår till på en dyr Tesla med bättre räckvidd.
  2. Om du dagligen kör längre sträckor fungerar inte en elbil.
  3. Högt inköpspris.
  4. Osäkert andrahandsvärde.

FRKRTNGAR

Självklart finns det en uppsjö obegripliga förkortningar för dessa nya typer av bilar.

AEV – elbil (All Electric Vehicle)
Kallas även EV (Electric Vehicle), drivs med el från batteri. Då batteriet är tomt stannar bilen. Även källa till uttrycket räckviddsångest, som infaller då batterimätaren börjar närma sig noll i tät rusningstrafik eller milantal till destination överstiger räckvidd. BMW i3, Nissan Leaf och Volkswagen e-Golf är EV-bilar.

PHEV – laddhybrid (Plugin Hybrid Electric Vehicle)
Elmotor kombinerad med bensin- eller dieselmotor som tar över då strömmen tar slut. Räckvidden på el är vanligtvis begränsad till mellan två och fem mil. Kanske något för den som pendlar? Exempel på bilar är Volkswagen Passat GTE och Mitsubishi Outlander PHEV.

HEV – hybridbil (Hybrid Electric Vehicle)
Konventionell hybridbil som inte är laddningsbar utan får sin ström av en förbränningsmotor. Ett vanligt exempel är Toyota Prius.

Laddade termer

 Schuko–uttag
Vanligt jordat 220 voltuttag.

Chademo–uttag
Japansk laddkontakt för snabbladdning, används av Nissan och Mitsubishi.

CCS–laddning
EU-standard med Typ 2-uttag för växelströmsladdning och dessutom uttag för likströmsladdning.

Mode 1, Mode 2, Mode 3 och Mode 4
Mode 1 är långsam laddning med kabel direkt från vanligt eluttag, 1­- eller 3-fas, max 16A säkring, och oövervakad laddprocess.

Mode 2 använder sig också av ett vanligt eluttag men laddkabel har en inbyggd kontrolldosa som ser till att laddningen sker säkert. Nackdelen är att laddningen tar ganska lång tid.

Mode 3-laddning sker med en specialanpassad laddstation som tillåter högre strömstyrkor och är även den övervakad för säker och snabbare laddning.

Mode 4-laddning är snabbladdning med likström för CHAdeMO och CCS.

Kabeltyper
Kablarna är vanligtvis av antingen Typ 1, som är vanligast i USA och Japan men även på tidiga elbilar i Sverige, eller Typ 2, som är den kabel som EU och svenska energibranschen förespråkar. För att säkerställa laddmöjlighet för alla kontakttyper på publika laddstationer finns adapters att köpa.

Laddstation
Svenska elbranschen och fordonsbranschen har ställt sig bakom laddning enligt Mode 3 med kabel av Typ 2.

Snabbladdning
Vissa elbilar kan snabbladdas upp till 80 procent kapacitet på 20–30 minuter. En alldeles perfekt lösning vid långresor, då laddstationer börjar dyka upp längs både motorvägar och i stadsmiljö. Dessa stationer använder sig av två kabeltyper, där Chademouttaget används av bland annat Mitsubishi och Nissan, emedan Europa förespråkar Combo 2. Ofta har de också ett uttag för laddning med 220 V.

LÄNKAR

www.miljofordon.se – Portal med mycket info om miljöbilar. Drivs gemensamt av Stockholms och Malmö Stad.

www.miljofordon.se/tanka/laddkarta – Karta med laddställen i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

www.uppladdning.nu– Sida med laddstationer över hela landet. Bra vid planering av långresa eller vardagsladdning.

www.laddinfra.se – Databas som ligger till grund för många karttjänster med inriktning på laddstationer. Här kan du lägga in din egna eller företagets laddstation så den blir synlig för andra.

http://kartor.eniro.se/ – Eniro erbjuder gratis tillgång till en mängd olika kartor som sjökort, rastplatser och postlådor. Nu finns även laddstationer med som alternativ. Klicka på mer längst upp till höger och välj laddstationer.

Läs också vår köpguide om sex begagnade elbilsmodeller.

Staffan Erlandsson
Redaktör
redaktor@staffanerlandsson.se