Vackra 5300 GT väcks åter till liv

Försöker vara så lik originalet som möjligt

Bizzarrini gick i konkurs i slutet av 60-talet. Nu har en fortsättningsbil av Bizzarrini 5300 GT byggts, och kopian har försök efterlikna originalet så långt det är möjligt.

Bizzarrini var en italiensk sportbilstillverkare som grundades 1964 av Giotto Bizzarrini, som tidigare hade jobbat som ingenjör på både Ferrari och Alfa Romeo. Bland annat byggdes Bizzarrini 5300 GT. Företaget gick i konkurs 1969, men återupplivades för två år sedan med en ny ägare från Kuwait.

Planen var att dels bygga en modern sportbil, dels nytillverkning av 5300 GT. Nu har de byggt en fortsättningsbil av 5300 GT, typ. De har nämligen byggt en prototyp. Totalt ska 24 exemplar tillverkas i en ny fabrik i Storbritannien. I maj startar leveranserna av bilen.

För att kunna återskapa bilen, använde de sig av mer än tusen olika originalritningar och dokument, plus en originalbil. Även några av personerna som jobbade med 5300 GT på 60-taliet tillfrågades för input.

Försöker vara så lik som originalet som möjligt

Bizzarrini 5300 GT Revival Corsa har en 5,3-liters V8-motor. Foto: Bizzarrini

Designen på bilen är som originalet, förutom förändringarna som behöves för att kunna ställa upp i historisk racing. Det inkluderar en rullbur, oberoende bakfjärding, och skivbromsar. Bilen har också en ny bränsletank som passar in i motorrummet, till skillnad från originalet som placerades bakom föraren.

Fortsättningsbilen har en stålrörsram, precis som originalet. Bilen har också en 5,3-liters V8-motor med en weberförgasare. Den har en toppeffekt på mellan 400 och 480 hästkrafter. Och eftersom den väger 1 250 kilo kommer prestandan antagligen vara strålande.

Om kunden vill, går det att bygga bilen efter 5300 GT Stradas specifikationer, så att den blir gatulaglig. Karossen kommer vara i kolfiber, om den inte ska användas i historisk racing. Då används i stället glasfiber.

Priset startar från 1,65 miljoner pund, motsvarande 20,32 miljoner svenska kronor. Och alla exemplar är sålda vid det här laget.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com