USA-Volvon som ny – efter 35 år

Nu säljs unika 242 Turbon på Blocket

Fyndet från USA var i ganska risigt skick när den kom hem till Sverige.
Men Morgan Johansson från Vaggeryd gav Volvo 242 turbon ett nytt liv.
– Jag har bytt i princip allt på bilen, säger han.
Nu är USA-Volvon ett av Blockets mest uppmärksammade objekt.

Framgångarna för Saab 900 Turbo gjorde att Volvo kände sig manade att ta fram en turboladdad version, trots att man redan hade en V6:a med samma effekt.
Svaret blev 244 Turbo, som kom 1981, med en 155 hk stark B21-motor och endast manuell växellåda. Och så gjordes även en bil för export till USA, en 242 Turbo.
Sedan tio år tillbaka har ett sånt udda exemplar stått hemma i Morgan Johanssons garage. Han hade letat länge efter just en sån tvådörrars USA-export och kunde tillslut slå till på auktionssajten eBay.
– Men den var ”USA-lagad”, det vill säga ihoplappad här och var och faktiskt i ganska dåligt skick. Den hade rullat i Pennsylvania och New York, där är det hårt vinterklimat, berättar Morgan Johansson.
– Men det var precis en sån bil jag var på jakt efter, röd och med sollucka.
Så när 242:an kom tillbaka till Sverige efter 25 år i USA började ett hårt jobb att få den i nyskick igen.
– Nästan allt är bytt på bilen: bakskärmar, dörrar, huv, fälgar, stötfångare, de flesta motordelar…i princip allt är nytt på den. Och det är bara originaldelar, som börjar bli svåra att få tag på numera.
– Den känns modern och stabil när man kör, tack vare nya stötdämpare och fjädringar.

Hur mycket har du njutit av bilen?
– Inte så mycket faktiskt. Jag har nog bara kört 300 mil. Den har mest stått i garaget och varit en njutning att titta på.

Med 240 Turbo tvättade Volvo bort stämpeln som tråkbil och den var en relativt lyxig bil med 80-talsmått. Invändigt finns en mindre ratt med Turbo-emblem, laddtrycksmätare och digitalklocka med alarmfunktion. Hastighetsmätaren var graderad ända upp till 220 km/h.
Och i standardutrustningen ingick till exempel sollucka, färgade rutor, nackskydd med mjuka kuddar fram och bak, eluppvärmd förarstol och servostyrning.
Många bilar var också extrautrustade med elhissar och  air condition. Det gick även att beställa skinnklädsel (som i Morgans bil), elspeglar, centrallås och farthållare.

Se Blocket-annonsen här

Fakta Volvo 240

Nypris för första årsmodellen låg på 78 000 kronor i grundutförande.
En bit in på modellåret höjde man priset till 80 000 kronor.
I Sverige såldes bara 4 dörrars-versionen.
240-serien är Volvos mest tillverkade modellserie med sina cirka 2,8 miljoner exemplar. Den indelades precis som sin föregångare i 242 (tvådörrarsversion), 244 (fyradörrarsversionen) och 245 (kombimodellen).
Dessa beteckningar togs bort i och med årsmodell 1983 – istället fick samtliga versioner officiellt heta 240.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com