Uppmanar regeringen: Inför rot-avdrag på bilreparationer

SFVF: "Bidrag och stöd i all ära men..."

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, sätter press på regeringen.
De efterlyser rot-avdrag för bilreparationer för att motverka svartjobb.
– Varför ska seriösa verkstäder certifiera sig och dra på sig högre kostnader för utbildning av personal än oseriösa aktörer?, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Flera gånger tidigare har SFVF gått ut med krav, rekommendationer och uppmaningar mot  regeringen om att införa rot-avdrag för bilreparationer.

Än så länge har det inte blivit något gehör, så striden fortsätter.

I ett inlägg går nu föreningens vd Bo Ericsson ut och uppmanar Sveriges regering på nytt att det är dags att införa rot-avdrag med omedelbar verkan. Han nämner flera gånger att Sverige idag har ett ständigt växande parallellsamhälle som vi inte har kontroll över.

– Bidrag och stöd i all ära men det är med rot-avdrag som bilbranschen kan möta den snedvridna konkurrensen med ett parallellsamhälle. Seriösa bilverkstäder får ständigt ökade krav som leder till att öka klyftan mot den oseriösa svarta verkstaden. Ingen kontrollerar verkstäder, däckverkstäder, bilvårdare med flera som saknar en fast adress eller telefonnummer. Ingen kontrollerar de verkstäder som saknar ett organisationsnummer. Myndigheter ”gömmer sig bakom orden, hur ska vi finna dom när vi inte ens kan söka efter dessa i våra system?”, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Varje vår och höst dyker det helt plötsligt upp ”verkstäder” som skiftar hjul på varje stort handelscentrum. På sommaren är det sedan dags för de som fyller köldmedium olagligt för en otroligt låg kostnad inom samma handelsområden.

Samtidigt konstaterar han att det ställs hårda krav på verkstäder med regelbundna kontroller av Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket och så vidare.

– Varför ska seriösa verkstäder certifiera sig och dra på sig högre kostnader för utbildning av personal än oseriösa aktörer? Varför ska seriösa verkstäder behöva göra investeringar som också leder till högre timpriser mot bilägaren när ”grannen” arbetar svart, struntar i allt vad certifikat heter och arbetar utan att betala lagstadgade miljöavgifter, säger Bo Ericsson.

SFVF vill att de sanktionsavgifter som utfärdas borde vara lika höga som när personer lurar staten på pengar.

Bo Ericsson konstaterar vidare att 40.000 personer i Sverige jobbar inom bilhandel och bilverkstäder och att fyra av fem nya jobb idag skapas i tjänstesektorn. Han frågar sig då om det ska vara svarta eller vita jobb.

– Om ROT-avdrag införs minskas gapet mellan den seriösa och oseriösa marknaden. Staten får tillbaka pengar genom att fler sysselsätts, betalar skatter, moms och miljöavgifter.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com