Uppgifter: VW slåss mot 300 buggar i elbilen varje dag

Volkswagen dementerar tyska uppgifterna om ett års försening på ID.3

Mjukvaruproblemen med elbilen ID.3 bara växer för Volkswagen.
Företaget fruktar nu en försening på ett helt år på grund av massiva buggar, hävdar Manager Magasin.
Testförare rapporterar om 300 buggar per dag, enligt tidningen.

Volkswagen invigde sin elbilsfabrik i Zwickau med förbundskansler Angela Merkel på besök redan i november. Men hittills har alla producerade bilar parkerats utanför fabriken på grund av att programvaran i bilarna inte är färdigutvecklad.

Nu rapporterar tyska tidningen Manager Magasin att ingen lösning på problemen tycks finnas i sikte. Under rubriken ”Volkswagen Showdown in Halle 74” berättar tidningen om dramatiska scener inifrån företagets kamp för att rädda mjukvaran som ständigt drabbas av nya problem.

Programvaran ska ha utvecklats för fort utan tillräcklig testning och resultatet är att flera systemdelar i bilen inte kan kommunicera med varandra, vilket leder till buggar och att systemet hänger sig.

Volkswagen har 100-tals testförare ute på europeiska vägar som testar bilarna. De uppges rapportera in 300 buggar varje dag. Programutvecklarna träffas varje dag i hall 74 i Wolfsburg för att försöka lösa kaoset. Enligt uppgift arbetar totalt 10 000 tekniker för att lösa den strulande elbilen som enligt Volkswagen är lika viktig som Bubblan och Golf.

Volkswagen själva förnekar att problemen skulle ha den omfattningen som Manager Magazin påstår, men tidpunkten för leveranser har nu flyttats fram och sägs börja i slutet av augusti i bästa fall.

Ingen annan biltillverkare i Europa satsar hårdare än Volkswagen på elektrifiering. Företaget satsar 650 miljarder på nya elbilar under de kommande tio åren, och har sagt att 75 elektriska modeller ska lanseras. En fungerande mjukvara vore en bra start på satsningen.

Enligt Manager Magazin börjar kritiken mot vd Herbert Diess växa hos ägarfamiljerna Porsche och Piëch. Försäljningsprognosen för ID.3 sägs redan ha sänkts från 100 000 bilar i år till 80 000. Något som kan göra att Volkswagen får CO2-böter från EU på flera miljarder.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com