Unika Ferrari Enzo säljs på auktion

Det enda i färgen Bianco Avus

Totalt 20 av 400 exemplar av Ferrari Enzo har speciella lackeringar. Nu säljs ett exemplar, det enda exemplaret som har den unika färgen Bianco Avus.

Den italienska sportbilen Ferrari Enzo är prestandamässigt en av de mest extrema från Ferrari. Totalt tillverkades 400 exemplar och varje bil har F1-teknik. Bland annat har den en kolfiberkaross, speciella keramiska skivbromsar och den har en sjuväxlad sekventiell låda. Snart kommer kanske den mest unika av dem auktioneras ut av RM Sothebys.

Ferrari Enzo har en sexliters V12-motor på 651 hästkrafter och 657 Nm. Det är fram tills idag den sista modellen med en V12-motor. Bilen har chassinummer 133023 och är en av 20 bilar som inte har någon standardfärg. Det tillvalet finns enbart tillgängligt för Maranellos viktigaste kunder. Det här exemplaret är dessutom det enda som är lackerad i Bianco Avus. Den kompletteras av en interiör i svart läder med instrument i Rosso Corsa, och extra stora kolfibersäten.

Har totalt rullat 930 mil

Från början beställdes Enzon av en schweizisk-tysk miljardär år 2003. Under åren använde ägaren bilen sparsamt. Fordonet förvarades mest i ett skyltfönster i den schweiziska orten Matran. 2011 exporterades Ferrarin till Hong-Kong, där den försvann i en privat Ferrari-samling i över ett decennium. Under tiden har den även certifierats av Ferrari Classiche och varje år har den fått en service. Totalt har bilen rullat 960 mil.

Ferrarin kommer säljas till högstbjudande, och utan något reservationspris. Auktionen genomförs 19–20 juni. Du kan utgå ifrån att den kommer säljas för en ordentlig slant.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com