Unik Saab – anpassad för USA

300 exemplar var ämnade för USA

Totalt 300 exemplar av specialversionen Saab 900 Turbo Monte Carlo Edition tillverkades. Versionen var avsedd för den amerikanska marknaden. Nu säljs ett exemplar på svensk auktion.

Under Bilweb Auctions första auktion i september kommer i skrivande stund 47 fordon gå under klubban. Ett av dem är en Saab 900 Turbo S Aero Cabriolet från 1991. Bilen har kulören Monte Carlo Yellow som lanserades samma år, och det gjordes dessutom en numrerad specialutgåva – Monte Carlo Edition.

Specialutgåvan var ämnad för USA. Totalt tillverkades 300 exemplar. Alla förutom åtta bilar skeppades över till kontinenten, och ett av exemplaren är just den här bilen. Under två års tid användes den som en slags pressvisningsbil av Saab och figurerade ofta i media. Bilen såldes senare till en privatperson i Katrineholm 1993. I dagsläget finns fem av de svensksålda bilarna kvar i registret.

Fordonet har bland annat elhissar, en elmanövrerad sufflett, AC och farthållare. Under motorhuven finns en tvåliters DOHC 16v-motor och manuell låda.

Gott bruksskick

Enligt auktionsfirman är motorrummet prydligt och väldigt fint, både för hur långt den har rullat, och för dess ålder. Isoleringen i motorhuven är intakt. Relativt nyligen har kopplingen och cylinder bytts. Motorn ska gå fint, samt all annan mekanik och elektronik. Dock är farthållaren och AC:n urkopplade.

Invändigt är bilen fin, även om det finns små skavanker. Skinnet är enligt bedömning exceptionellt fint för sin ålder. Förarsätet har lite slitage och det har nötts ett litet hål på vänstersidans flank. Karossen är rak och över lag relativt fin. Det finns dock repor på kofångaren och aero-sköldarna. Det finns stenskott och några begynnande rostblåsor. Sufletten är i princip i nyskick då den nyligen byttes.

Helhetsintrycket enligt Bilweb Auctions är dock att det är en ovanlig specialmodell i ett gott bruksskick, med tanke på hur långt den har rullat. Saaben har ett uppskattat värde på mellan 230 och 280 000 kronor. Budgivningen startar 25 augusti och man har på sig till 1 september att lägga ett bud.

Åtta exemplar av specialversionen Monte Carlo Edition skeppades aldrig över till USA. Foto: Bilweb Auctions

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com