Unge Elon Musk kraschade McLaren F1 - utan försäkring

20 år sedan Elon Musk demolerade supersportbilen som i dag är värd över 100 miljoner

Elon Musk är utan konkurrens världens mest berömde bildirektör.
Men få känner till att Teslas vd har ägt och kraschat en McLaren F1.
– Det roligaste var att den var oförsäkrad, sa Elon Musk efter olyckan år 2000.

Inte många skulle kunna tänka sig ett Tesla utan dess dynamiske ledare Elon Musk. Men för ganska preis 20 år sedan var det nära att Musk skulle ha omkommit i en bilolycka med en supersportbil. Här är den för många okända historien om Elon Musks krasch med hans dåvarande vardagsbil, en McLaren F1, i dag världens dyraste supersportbil.

Långt innan Tesla var Elon Musk vd och grundare för ett nytt mjukvaruföretag som hette Zip2. Företaget sålde bland annat digitala stadsguider till tidningar och hjälpte Elon Musk till hans första stora klipp. 1999 blev Zip2 uppköpt av Compaq för över tre miljarder kronor. Elon Musk tjänade 220 miljoner dollar. Han firade snabbt sin framgång med att köpa en McLaren F1. Supersportbilen toppade 386 km/h och var det snabbaste som gick att uppbringa vid den tiden.

Ögonblicket när Elon Musk får bilen, som levereras vid hans hem, dokumenterades av CNN. Till skillnad från de flesta andra ställde sydafrikanen inte in sim McLaren F1 i något garage för att beundra den. I stället använde han den som sin dagliga bruksbil i bilköerna runt San Francisco.  Första året körde han 1700 mil med supersportbilen.

Men en dag under år 2000 när Musk var ute och körde med kände riskkapitalisten Peter Thiel var olyckan framme. Duon var på väg till ett möte med riskkapitalfonden Sequoia Capital där de skulle söka riskkapital till PayPal när Thiel frågade: Hur fort går bilen? Musk svarade bara: ”Kolla det här” och trampade gasen i botten.

Men den 29-årige Musk hade inte tillräckliga kunskaper för att kunna behärska alla 627 hästkrafterna i den 6,1-liters V12:an. Samtidigt som han drar på fullt försökte han byta fil – och olyckan var ett faktum. Bilen sladdar loss och kastades rakt in i skyddsräcket och slungades upp i luften. De två IT-miljonärerna i bilen klarade sig oskadda, men McLaren-bilen blir till skrot. Dessutom körde Elon Musk utan försäkring.

– McLaren har inget antispinnsystem eller något, så 627 hästar gick rakt ner i hjulen. Bakdelen bröt loss och den började spinna. Vi slungades in i barriären i 45 grader och bilen kastades upp i luften som en diskus och roterade. Allt utom chassit var förstört. Jag minns inte att jag skrattade, men jag kan ha skrattat i chock, har Elon Musk berättat i tv-showen pandodaily.

Finansmannen Peter Thiel har berättat för New York Times om kraschen:
– Det var ett mirakel som ingen av oss blev skadade. Jag hade inte på mig säkerhetsbälte, vilket inte är tillrådligt. Elons första kommentar var: ”Wow, Peter, det var riktigt intensivt.Du vet, jag hade läst alla dessa berättelser om människor som tjänade pengar och köpte sportbilar och kraschade dem. Men jag visste att det aldrig skulle hända mig, så jag tog ingen försäkring. Och sedan skrattade vi resten av vägen till mötet.

Elon Musk behöll i hemlighet bilen ända till 2007 och tack vare värdestegringen lyckades han i slutändan ändå tjäna pengar på sin McLaren F1. I dag är den en av världens dyraste samlarbilar med ett värde på över 100 miljoner kronor.

– McLaren är en fantastisk bil. Det är ett konstverk, en riktigt vacker konstruktion, men jag ville inte att folk skulle skriva att jag har en högpresterande bensinsportbil så jag bestämde mig för att sälja den berättade Elon Musk för Wheels Magazine.

I dag kan de snabbaste Tesla-modellerna accelerera snabbare än McLaren F1 som på sin tid gjorde 0-100 km/h på 3,2 sekunder.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com