Trots Sveriges minskning - Europas bilar ökade CO2-utsläppen

Nya siffror visar att CO2-utsläppen från nya bilar i Europa ökade igen under 2019 – och var de högsta på fem år.
Svenska Volvo kom tredje sist bland bilmärkena och ökade CO2-utsläppen till 133,8 gram per km.
Sverige var ett av endast tre länder som lyckades minska sina utsläpp.

CO2-utsläppen från nya bilar i Europa går i helt fel riktning, visar en genomgång från analysföretaget Jato. Nya bilar i Europa hade det högsta genomsnittet för CO2-utsläpp sedan 2014 under förra året, visar granskningen.

Totalt sett är försäljningen av elbilar och laddhybrider i Europa marginell och har inte kunnat kompensera för att europeerna köper allt törstigare och större bilar.

– Som väntat fortsatte kombinationen av färre nya dieselbilar och fler suv:ar att påverka utsläppen. Vi förutser inte någon förändring av den här trenden på medellång sikt. Det här belyser faktiskt branschens snabba behov av elbilar för att nå utsläppsmål, säger  Felipe Munoz, global analytiker på Jato.

Bara tre länder lyckades inom EU-lyckades minska CO2-utsläppen förra året: Sverige, Nederländerna och Frankrike. Den svenska minskningen blev 3,6 gram CO2 per km. Snittutsläppen för en ny bil var 118,4 gram i Sverige och EU-snittet ökade med 1,1 procent under 2019. Nederländerna var det enda land som var bättre än Sverige och lyckades sänka sitt genomsnitt med 5,9 gram per km.

Biltillverkare som inte når EU:s klimatmål på 95 gram per km riskerar miljardböter under 2020. Endast fyra av de 20 största tillverkarna lyckades minska sina utsläpp under 2019, och många ligger nu illa till. Volvo ökade sina utsläpp igen till ett snitt på 133,8 gram per km. Det placerar Volvo som trea – från slutet. Trots att Volvo får tillgodoräkna sig en viktfaktor på grund av tunga bilar ligger märket i riskzonen för böter.

– Att betala böter är inte en del av våra planer. Vi vill investera i produktutveckling, inte i böter till Bryssel, har Volvos vd Håkan Samuelsson tidigare kommenterat.

Ett av få märken som lyckades sänka utsläppen är Toyota, de snittar nu 97,5 gram per km, och kommer sannolikt att klara EU:s mål på 95 gram per km för 2020.  Volkswagen Group, Europas största tillverkare, hade i genomsnitt 123,6 gram per km.

Anledningen till att utsläppen rakar i höjden stavas suv:ar. De har en negativ inverkan på de genomsnittliga utsläppsnivåerna. Suv:ar är både tyngre och har högre luftmotstånd än traditonella sedaner och kombibilar. De genomsnittliga koldioxidutsläppen för suv:ar var 131,5 gram per km

– Suv-segmentet på marknaden behöver snabbt mer elektrifierade modeller. Hittills har fokus för elbilar varit på traditionella halvkombibilar och sedaner. Om dessa fordon vill ha kvar sin lockelse och undvika framtida sanktioner måste de elektrifieras, säger Felipe Munoz på Jato.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com