Trots nya supermodeller - Audi kapar bort 9500 anställda

På sju år har Audi avverkat sex utvecklingschefer

Trots alla nya läckra sportmodeller – Audi måste banta bort 9500 anställda.
Tyska prestigemärket kämpar med fallande försäljning och höga kostnader.
På sju år har Audi avverkat sex utvecklingschefer och konkurrenterna tycks vara ikapp ”Vorsprung durch technic”.

De senaste månaderna har Audi visat upp nya prestandamodeller på löpande band. Senast den hyllade RS Q8 med 600 hästkrafter och prestanda i Lamborghini-klass – det har dock inte lyft det tyska prestigemärket ur den fallande trenden.

I dag kom Audis ledning och facket överens om att företaget ska minska med 9500 anställda fram till 2025 i Tyskland, uppger DPA. Dock kan 2000 arbetsplatser skapas inom andra områden. Audi hoppas slippa säga upp personal, utan det mesta ska kunna lösas genom naturlig avgång och pensioner. I dag har Audi 61 000 anställda runt om i världen.

Målet med sparpaketet är att Audi ska spara in sex miljarder euro fram till 2029 och uppnå en marginal på nio till elva procent. I dag är bolagets fabriker i Ingolstadt och Neckarsulm underutnyttjade och nu måste Audi investera tungt i elbilar och digitalisering.

Nu kommer kapaciteten i Ingolstadt bantas till 450 000 bilar och i Neckarsulm blir det 225 000 bilar som max.

– Det är omvälvande tider för Audi, men övergången sker smidigt och effektivt, säger den avgående Audi-chefen Bram Schot.

Audi har brottats med flera problem de senaste åren. Dels har dieselgate kostat företaget miljardbelopp, och dels börjar konkurrenterna äta upp bolagets tekniska försprång. På sju år har sex utvecklingschefer avverkats, och ändå ser modellerna nästan likadana ut mellan modellbytena.

Nu är förhoppningen av den nya Audichefen Markus Duesmann som kommer från BMW ska kunna återge märket dess forna glans och göra att Audi kan ta upp kampen med BMW och Mercedes igen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com