Tre bra bilar för övningskörare

Finns många faktorer att tänka på

Det finns mycket att tänka på när man som handledare ska välja bil till en övningskörare. Vilka faktorer ska man tänka på för att övningskörningen ska bli så effektiv som möjligt? Här kommer tips på tre bra bilar för övningskörare.

Att lära sig köra bil är ett steg mot mer frihet men även självständighet. Dock är det inte alltid lätt för en handledare att välja en bil som är lämplig att övningsköra med. Det finns många saker att tänka på, men effekt, drivmedel och bränsleförbrukning är kanske inte de viktigaste faktorerna i det här fallet.

Det man ska tänka på är hur enkel bilen är att köra, komfort, om bilen har automat- eller manuell växellåda, samt om den har parkeringssensorer. Dessutom är det även bra att veta vilken annan säkerhetsutrustning bilen har. Nu har Kamux tipsat om tre olika bilar som passar bra till att övningsköra med.

Tips på tre bra bilar 

Audi Q2

Audi Q2 har progressiv styrning, vilket leder till att manövreringen känns fastare vid högre hastigheter och lättmanövrerad vid parkering. Den har även variabel styrutväxling och hastighetsberoende styrassistans.

Audi Q2

Foto: Audi

 

Ford Fiesta

Ford Fiesta är utrustad med aktiv parkeringshjälp, farthållare, och trafikskyltsigenkänning. Den sistnämnda kan vara ett extra bra stöd vid övningskörning. Bilens säkerhetssystem varnar dessutom om bilen är på väg ut ur körfältet. På så sätt kan man enklare avgöra vilket avstånd som man bör hålla till vägkanten.

Ford Fiesta

Foto: Ford

 

Kia Picanto

Den lilla kompaktbilen Kia Picanto är utrustad med parkeringssensorer och även backkamera. Det är två bra hjälpmedel för någon som ska lära sig att fickparkera. Den har även funktionen backstarthjälp, som också för det enkelt att starta i en backe eller sluttning.

Kia Picanto

Foto: Kia

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com