Toyota: Släpper superbatteri till OS nästa år

Här är nyheten som kan revolutionera bilindustrin

Toyota presenterar nu en enorm offensiv på elbilar och bränsleceller. Om fem år ska märket sälja en miljon elbilar. Och redan nästa år, till OS i Tokyo, ska ett solid state-batteri presenteras.

Världens största biltillverkare har varit aningen sena ur startblocken när det kommer till renodlade elbilar. I stället har Toyota satsat på sina elhybrider och bränslecellsbilar. En strategi som har gått hem hos bilköparna eftersom Toyota är världens mest sålda bil. Dessutom verkar märket vara den enda som ligger bra till för att klara EU:s nya utsläppsregler från nästa år.

Men nu presenterar Toytota en jätteoffensiv på elektriska bilar. Toyotas utvecklingschef Shigeki Terashi höll en presentation där han stakade ut märkets framtid och hur de nu skyndar på utvecklingen. Anledningen är att de måste möta den stora efterfrågan på elbilar.

Den kanske största nyheten är att Toyota ska presentera ett så kallat solid state-batteri redan till OS i Tokyo nästa år.

Att göra ett försök är inte tillräckligt, du ska verkligen kunna leverera, säger Terashi.

Solid state-batterier kan komma att revolutionera hela bilindustrin, då de saknar elektrolytvätska, utan har fast material i stället. Dessutom är de både billigare och lättare än dagens lithiumjonbatterier. Batteritypen tros kunna revolutionera hela elindustrin i världen.

Av världens 5,5 miljoner sålda elbilar år 2025 vill Toyota sälja minst en miljon. Det kommer att vara både batteribilar och bilar som drivs med bränsleceller, samma teknik som redan finns i Toyota Mirai.

Toyota har i dagarna inlett ett stort samarbete med Subaru för att utveckla nya elbilsplattformar. De kommer att släppa både en crossover, en sedan, en suv och en minibuss.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com