Toyota firar 15 miljoner sålda hybrider

Toyota har nått en ny imponerande milstolpe: 15 miljoner sålda laddhybrider.
– Sedan vi introducerade den banbrytande modellen Prius för över 23 år sedan, är det nu över 15 miljoner människor som valt en elhybrid, skriver Toyota.

I en värld som hade vant sig vid att bilar drivs med bensin eller diesel väckte Toyota Prius kombinerade bensin- och eldrift en hel del uppståndelse i mitten av 90-talet.
Tidigare hade biltillverkare under decennier försökt få bensin och el att samverka som energikällor — och alltid misslyckats. Men 1997 var Toyota först ut bland biltillverkarna att lyckas övervinna de många tekniska utmaningarna och lanserade Prius, världens första massproducerade hybridbil.
Bilen kanske inte var det vackraste man sett – men det fanns en baktanke hos designstudion i Kalifornien. Ett högt bakparti, valvliknande taklinje, skarpa sidoveck och en luftmotståndskoefficient på låga 0,29 gjorde att bilen stack ut på vägarna och blev en symbol för energismart körning.
Under den relativt lilla sedankarossen återfanns ett specialutformat hybridsystem bestående av dels en effektiv 1,5-liters VVT-i bensinmotor och dels en elmotor. Den här kombinerade drivlinan kompletterades av en generator och ett batteri av nickelmetallhydrid-typ som var undanstoppat bakom baksätena.

Nu, 23 år senare, har enbart Prius sålts i drygt fyra miljoner exemplar. Och totalt har Toyota sålt 15 miljoner laddhybrider.
– Vår historia med elhybrid startade redan 1997 med alla elhybriders moder: Prius. Sedan dess har familjen växt avsevärt. Idag kan du hitta en elhybrid som passar just dig och dina behov, oavsett om du vill ha en liten smidig stadsbil eller stor SUV där hela familjen får plats. Från Yaris, Corolla och Corolla Touring Sports, C-HR till RAV4, skriver Toyota.

Här kan du köpa Toyota Prius

På alla marknader erbjuder Toyota och Lexus totalt 44 hybridmodeller. Och Toyota konstaterar även att man är på väg att klara EU:s nya, tuffa utsläppsmål.
– Tack vare våra hybrider är vi snart nere i 95 gram CO2 per kilometer som EU har satt som mål för 2021. Det är det tuffaste CO2-kravet i världen men tack vare våra hybrider ska vi nå dit.

Till 2025 ska CO2-utsläppen minska med 15 procent (81 g/km) och till 2030 med 37,5 procent (59 g/km).

Nu kommer dessutom storsäljaren RAV4 som laddhybrid (när Prius inte längre kommer att säljas till svenska kunder). RAV4 stoltserar med en 2,5-liters bensinmotor på 177 hästkrafter som med elmotorassistans ger en totaleffekt på 306 hästkrafter, fyrhjulsdrift, 0-100 km/h på 6,2 sekunder, lång räckvidd på el som uppges till över 6,5 mil och låga utsläpp enligt WLTP-körcykeln – 29 gram per kilometer.

I Sverige kostar Toyota RAV4 Plug-in Hybrid från 499 900 kronor. Förmånsvärdet ligger på 2 456 kronor per månad.

Fynda Toyota Prius här

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com