Tjuvarna stal miljonbil – utan nyckel

Så lätt stjäls din bil hemma vid villan

Tjuvarna slog till mot en villa i Norrköping och stal utan nycklar en Mercedes GLE43 AMG värd nästan en miljon kronor.

Vem som helst med nyckellöst system på bilen kan drabbas av tjuvarnas nya metod – varje dag stjäls en bil runt om i Sverige.

– Ett välkänt modus operandi, säger Norrköpingspolisen Fredrik Jerrhage.

Har du också det bekväma nyckellösa systemet som gör att du kan köra och låsa upp din bil med nyckeln i fickan? En allvarlig säkerhetsbrist med systemet gör att tjuvarna kan stjäla din bil på bara några sekunder. En undersökning som tyska ADAC gjorde förra året visar att systemen hos de flesta tillverkare har stora brister.

Det räcker med att du har nyckeln hemma i byrålådan eller nyckelskåpet samtidigt som bilen står på garageuppfarten. Tjuvarna fångar upp signalen med en räckviiddsförlängare, och låser upp bilen och startar den. I sitt test lyckades ADAC låsa upp och stjäla över 20 bilmodeller med metoden.

Varje dag stjäls en bil runt om i Sverige med den nya metoden. Tjuvarna har riktat in sig på dyrare bilmodeller.

I början av oktober i år drabbades en bilägare i Lindö utanför Norrköping av tjuvarna. Bilen, en Mercedes GLE43 AMG värld nästan en miljon kronor, stals från en garageuppfart med hjälp av räckviiddsförlängare.

– Det är ett välkänt modus, att man helt enkelt gör en egen kod som funkar på den kodnyckel som ägaren har till bilen eller också stör man bara ut den bils kod som man vill åt. Självklart är detta negativt för den som har en sådan nyckel. Det är inte heller första gången vi stöter på den här typen av stöld i Norrköping, säger Fredrik Jerrhage till Norrköping News.

Det finns dock flera sätt att skydda sig mot stöldligorna. Här är några tips som skyddar din bil:

  1. Ställ bilen i ett låst garage.
  2. Se till att nyckelsändaren ligger så långt från bilen som möjligt.
  3. Lägg alla bilnycklar i en metalllåda inne i huset,
  4. Svep in nycklarna i folie
  5. Montera en GPS-sändare i bilen så den kan spåras

Polisen och Larmtjänst vill gärna ha tips om den stulna bilen

Natten mellan den 4 oktober och 5 oktober 2018, stals en grå metallic Mercedes Benz GLE 43 AMG, årsmodell 2017, regnr PGX109, chassinummer WDC2923641A073514 utanför en villa på Lindö i Norrköping. Bilden visar den stulna bilen som uppskattas vara värd ca 750 000 kr.
Vet du något? Ring Larmtjänst: 020-325 325

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com