Testbilen som gick sönder när den stod parkerad

”Välkommen till den nya uppkopplade bileran”

Kan en bil gå sönder när den bara står parkerad?
Ja, det var precis vad som hände tidningen Car & Drivers testbil.
Deras Tesla Model 3 skickade en pushnotis i mobilen om att den drabbats av ett totalhaveri.

Tidningen Car & Driver har köpt in en Tesla Model 3 för att använda som långtestbil. Hittills har bilen gått 850 mil. Men på juldagen havererade bilen – när den stod parkerad. Föraren var på julfirande när bilen själv meddelade via en pushnotis om att den gått sönder och blivit okörbar.

– Din bil har drabbats av ett fel och kommer inte längre att kunna köras. Kontakta Tesla för assistans, hälsade bilen i ett pushmeddelande.

Tidningen kallar det ett omvänt julmirakel och skriver att det är första gången en bil har havererat när den stått parkerad, och även första gången bilen själv meddelat via telefonen att den är trasig. Ingenting förutom att bilen laddade långsamt tydde på att bilen höll på att gå sönder när de körde den innan felet uppstod.

De är ändå besvikna på att en bil som kostar nästan 600 000 kronor och bara gått 850 mil inte ens går att köra till verkstaden. Tesla lyckades dock få fram en bärgare på 30 minuter trots att det var juldag och bilen bärgades till närmaste verkstad en timme bort.

Verkstaden kunde efter några dagar bekräfta att bilens datorer haft rätt. Teslan hade drabbats av problem med den bakre motorn, pyrotekniken som kopplar bort batteriet vid en krock samt 12 volts-batteriet.

Car and Driver konstaterar lakoniskt att det här är en del av den nya uppkopplade digitala bileran, men att till och med den bil som hittills krånglat mest, en Alfa Romeo Guilia Qadrifoglio kunde ta sig till verkstaden för egen maskin.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com