TEST: Spargrisen som gör succé i Europa

Är du också trött på onödig lyx och överflödiga hästkrafter?
Spargrisen Volkswagen e-Up gör succé i Europa och säljer slut med sin nya långa räckvidd.
Den spartanska elbilen känns som en modern Bubbla när vi rullar i väg på testkörning i Sverige.

Volkswagen-koncernen har nyligen lanserat tre nya elbilar som faktiskt går att köpa här och nu. Det handlar om Volkswagen E-Up, Seat Mii och Skoda Citigo. De tre modellerna är i stort sett identiska så när som små prisskillnader och utrustningsdetaljer. För Seat och Skoda är det de första elektriska modellerna i väntan på nya modeller på MEB-plattformen. Men de verkar dröja med tanke på att Volkswagen har utmaningar med att få ut sin egen elbil ID.3 på marknaden.

Volkswagen har döpt sin nya elbil till ID.3, för att den är märkets tredje identitet efter Bubblan och Golf som anses ha definierat märket. Men frågan är om inte nya elektriska e-Up har mer gemensamt med de två klassiska modellernas än den kommande elbilen.

• E-Up saknar onödig lyxutrustning som du inte behöver. Till exempel har bilen inga elektriska fönsterhissar i baksätet och interiören är nästan lika spartansk som hos en gammal Bubbla.
• Toppfarten är lika låg som hos en gammal Bubbla: 130 km/h
• Accelerationen är marginellt snabbare än hos en 80-tals Golf.
• Stolarna ser likadana ut som hos en sen 70-tals Bubbla.
• Du startar bilen med en klassisk nyckel och ett tändningslås.
• Baksätet är ungefär lika trångt som hos Bubblan och en 70-tals Golf.
• Det finns nakna lackerade plåtdetaljer i interiören, precis som hos gamla Golf och Bubbla.
• Med full laddning kommer du 26 mil, bara lite kortare än med en fulltankad Bubbla.
• En grundmodell som producerats och sålts i många år. Up-modellen är inne på sitt tionde år.

På papperet låter det både förförande och lite föråldrat. Men den uppdaterade E-up-modellen är en redan en försäljningssuccé. Nya ID.3 som enligt Volkswagen ska börja levereras i slutet av sommaren är ett under av digitala finesser och har till och med lampor som kan hälsa dig välkommen. Finesserna är så många att Volkswagen själva knappt får ordning på dem. Under tiden som ID.3 låter vänta på sig är E-Up/Mii/Citigo redan en försäljningssuccé ute i Europa. I Storbritannien har Skoda fått stoppa försäljningen så bilen är helt slutsåld. Och även i Tyskland hann E-up bli en storsäljare innan coronakrisen slog till. Över 20 000 bilar har redan sålts, vilket troligen gör att den kommer att sälja bättre än ID.3 i år.

Köparna verkar gilla den låga prislappen, en av marknadens billigaste elbilar. Dessutom är det uppenbart att vissa köpare inte vill ha all den senaste digitala utrustning i en bil med pekskärmar och datorer. Hur står sig då en mer tio år gammal konstruktion som gjorts om till elbil och fått ett nytt större batteri i dag? Ganska bra ska det visa sig, men det finns några aber.

Den största positiva överraskningen med nya E-up är räckvidden. Volkswagen lovar 260 km enligt WLTP, och bilens egen räckviddsmätare bekräftar att det inte är några fejkade siffror. Bilens egen ”tankmätare” lovar till och med lite mer.

På motorvägen sjunker dock räckvidden snabbt om du håller 110 km/h. Den lilla bilen beter sig faktiskt överraskande bra i höga motorvägsfarter och går tyst och ganska stabilt. Men vid 130 km/h är det stopp, men så fort får vi ju faktiskt inte köra i Sverige heller. Dock är den rolig att köra snabbt med och det är frestande att låta bilen gå på max i längre stunder.

Stolarna i E-up är till utseendet väldigt lika de som satt i Bubblan de sista åren på 1970-talet. Men vi vågar lova att komforten är bättre. Du sitter faktiskt relativt komfortabelt under de 2-3 timmarna bilen kan köras innan det är dags för laddning. För bilköer och stadstrafik duger de utmärkt.

På slingriga landsvägar är bilen följsam och trevlig att köra, men den elektriska karaktären är inte så påtaglig, det hade varit enklare att köra E-up om bilen hade haft starkare regenerering och gått att köra med en pedal. Accelerationen är fullt tillräcklig ända upp till toppfarten och vid rödljusen känns bilen ganska pigg.

Instrumentpanelen har även den släktskap med gamla bubblor. Det finns inte några mätare eller knappar som känns överflödiga. Den minimala displayen för radio och klimatanläggning visar sig dock innehålla marknadens minsta skärm för backkamera, en mus-bio. Men det fungerar bra.

Bilens rätta element är förstås i stadstrafik, och här är den svårslagen. Den är både liten och nätt och den elektriska drivlinan utan växling gör den svårslagen i bilköer och andra trånga trafikmiljöer. Det är också lätt att hitta små minimala parkeringsfickor att trixa in den i. Här är backkameran och parkeringsradar till utmärkt hjälp på en så liten och nätt bil.

E-up har något som många nya bilar saknar: charmfaktor. Bilen är långt ifrån bäst på något, men den är själfull och känns underhållande i de flesta situationer. Du väntar dig inte så mycket av en E-up, men bilen överraskar ofta positivt. Ganska snabbt blir du kompis med E-up och den är lätt att komma överens med. En ny Golf har 20 olika knappar på ratten, det har inte E-up.

Ett frågetecken för Volkswagen E-up är krocksäkerheten. I grunden handlar det om en över tio år gammal konstruktion, och på den tiden har mycket hunnit hända med bilarnas säkerhet. Den nya elektriska versionen av E-up krocktestades ifjol av Euro-Ncap och fick tre av fem möjliga stjärnor i krocktestet. Det är för dåligt, och här borde Volkswagen ha lagt ner möda när bilen förnyades.

Prislappen på 273 000 kronor gör att du kommer ner till endast 213 000 kr när miljöbilsbonusen är utbetald. Bilen går också att privatleasa för cirka 2895 kr per månad. Det är visserligen bara 100 kr billigare än nya Golf och 600 kr dyrare än en Volkswagen Polo. Men kör du 1000 mil per år sparar du cirka 700-800 kr på drivmedel per månad. Dessutom sparar du in några tusenlappar på skatten. I slutändan åker du lite billigare i E-up än i de billigaste bensinbilarna från Volkswagen. Köper du bilen och kör riktigt långt 2000-3000 mil per år är det knappast någon annan bil som det går att åka billigare med. Rena rama spargrisen.

Summa summarum är Volkswagen E-up en bil för de som kan avvara lyx och flärd och till och med njuter av att bilen är spartansk och avskalad. Du får plikta med komforten och moderniteter. Utan tvekan ger både Polo och Golf mer bil för bara något mer pengar och kommer under flera år sälja i större upplagor än elbilarna. Bilen har något som många nya bilar saknar: charm. Men den relativa försäljningssuccén visar att vi kanske snart är mogna för spartanska elbilar utan onödigt lull-lull.

Fakta nya Volkswagen E-up

  • Batteristorlek: 32,3 kWh
  • Räckvidd 260 km (WLTP)
  • Snabbladdning: 0 till 80 % på 60 minuter med 40 kW-snabbladdning
  • Grundpris: 273 600 kronor, före klimatbonus
  • Prestanda: 0-100 km/h på 11,9 sek. Toppfart 130 km/h.
  • App: Batterihantering och navigation via smartphone
  • Batterigaranti: 8 år eller 160 000 km
Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com