TEST: Nya Kuga - en Ford som heter duga?

Äntligen har Ford kommit med en fullt modern utmanare i tjänstebilsklassen.
SUV, laddhybrid, konkurrenskraftigt pris och digitaliserad interiör – mer rätt och modernt än nya Ford Kuga Phev blir det knappast.
BytBil har testat modellen som Ford hoppas ska kunna ta tillbaka förlorad terräng – är den så bra som den verkar på papperet?

Ford har långa anor på den svenska marknaden och har sålt bilar i Sverige ända sedan 1924. Häromveckan kom nyheten att Hedin Bil nu går från att vara återförsäljare till att även bli importör för Ford.  Ford har tappat marknadsandelar de senaste åren och ifjol minskade märket till 9000 personbilar i Sverige.

Bristen på moderna alternativ i de större tjänstebilsklasserna har varit ett sänke för Ford. Både Mondeo och den gamla modellen Kuga har känts lite ålderstigna.

Men nu kommer nya Kuga, bilen som kan bli ett lyft både för Ford och den nya importören Hedin. Och senare i år kommer den hypade elbilen Mustang Mach-E. Nya suv:en Ford Kuga kommer i flera varianter: bensin, diesel, självladdande hybrid och plug-in-hybrid. Men det är den sistnämnda varianten som kan bli en utmanare i malusskattelandet Sverige.

För många som kör tjänstebil räcker inte pengarna riktigt till den både en laddhybrid i kombination med den åtråvärda suv-modellen längre. Därför är det just nu kombibilarna Volvo V60 Recharge Twin Engine och Volkswagen Passat GTE som toppar tjänstebilsstatistiken. Men med ett listpris på 436 000 kronor är Ford Kuga 100 000 kr billigare än storsäljaren Volvo V60 T6 Twin Engine, och även billigare än Volkswagen Passat GTE. Upp till en jämnstor Volvo XC60 skiljer det över 140 000 kr.  Förmånsvärdet stannar netto på 1257 kr per månad i skatt för Ford Kuga. Svårslaget om du inte får för stort bruttolöneavdrag.

BytBil gav sig ut på de svenska vårvägarna för att ta reda på om den laddbara Forden är så bra som det verkar på papperet.

Enligt Ford ska bilen klara 56 kilometer på endast el och dra 0,14 liter per milen i hybridläge. När det gäller räckvidden verkar det stämma ganska bra, för bilen kommer drygt fem mil på ett fullt batteri även fast temperaturen inte är mer än några plusgrader. Bilen vill dock starta bensinmotorn ibland även fast vi kör i rent elläge. Hybridläget får vi inte tillfälle att testa fullt ut, men erfarenhetsmässigt vet vi att de flesta laddhybrider drar mer än 0,14 liter per mil.

Nya Ford Kuga är en trevlig bekantskap på vägen och trots de extra kilona som bilen släpar på i form av ett batteri på 14,4 kWh så har bilen fina köregenskaper även på kurviga landsvägar. Fjädringen är ganska fast och sportig utan att bli stötig. Bilen är vilsam att köra även på motorvägar och ljudnivån är behagligt låg, som på de flesta nya bilar i denna storleksklass. Skiftet mellan eldrift och förbränningsmotor sker ganska sömlöst utan att föraren tar någon större notis om det. Men det är inga problem att köra i motorvägsfart på endast el, men då sjunker räckvidden snabbt. Eldriften med ett relativt litet batteri är klart effektivast på 50- och 70-sträckor i tätortsmiljöer.

Motorn på väl tilltagna 2,5-liter i kombination med elmotor på 60 hk ger tillsammans 225 hk och skjuter på bra om du vill åka fort och inte bry dig så mycket om bränsleeffektivitet och miljö. Enda plumpen är att CVT-lådan kan surra rejält vid häftiga accelerationer.

Bilens verkligt starka sida får sägas vara utrymmena. Kuga är en stor femsitsig suv med gott om plats både i framsätena och i baksätet. Bagageutrymmet bjuder på gott om lastutrymme. Vår upplevelse av bilen är att den är minst lika rymlig som en Volvo XC60. Baksätet går dessutom att flytta och ställa i olika lutningar, inte alls dumt på långfärder. Bilen är definitivt rymligare än storsäljare som Passat och V60.

Den exteriöra designen är också ett lyft jämfört med tidigare generation av Kuga. Bilen får många beundrande blickar och får sägas vara riktigt snygg och sportig. Ett klart lyft från en del mer tveksamma skapelser som Ford presenterat tidigare.

På en punkt får du dock betala för att bilen är billigare att köpa än Volvo, Volkswagen, Audi, BMW och andra tjänstebilsfavoriter i Sverige. Interiören i bilen är fullt funktionell, men både dörrsidor och instrumentpanel känns plastigare och mindre premium än hos konkurrenterna. Det är ungefär samma nivå som hos japanska och koreanska konkurrenter. De 16 små knapparna på ratten känns också lite väl krångliga och det tar tid att lära sig manövrera alla finesser och skärmar i bilen.

Det är säkert inget fel på kvaliteten, men någonstans måste ju Ford spara för att kunna erbjuda ett såpass konkurrenskraftigt pris.

Ford erbjuder generösa garantier med fem års nybilsgaranti och bilens förmånsvärde ger dig ett svårslaget prisvärt brukande som förmånsbil. Som privat bil är det dock svårt att räkna hem laddhybriden om du inte kör långt varje år på elektricitet, men omöjligt är det inte.

Summa summarum, är Kuga en Ford som heter duga? Ja, den är åtminstone ett jättelyft jämfört med Mondeo och den tidigare generationen av Kuga. Och den är ett prisvärt alternativ för den som vill ha en laddhybrid-suv. Kan du leva med att den känns lite påvrare interiört än premium-märkena är det ett mycket prisvärt alternativ. Bilen kommer tveklöst bidra till att förbättra Fords position på den svenska marknaden.

Fakta Ford Kuga Plug-in Hybrid:
Kombinerar en 2,5-liters förbränningsmotor, en elektrisk motor och generator med ett 14,4 kWh litiumjonbatteri.
Batteriet laddas både med sladd och automatiskt under resans gång med en regenerativ laddningsteknik som fångar in rörelseenergi som annars går förlorad vid inbromsning.
Föraren kan själv bestämma hur och när batteriet ska användas med hjälp av fyra valbara körlägen: EV Auto, EV Now, EV Later och EV Charge. När batteriet är slut återgår Kuga automatiskt till EV Auto-läget, som hjälper bensinmotorn med elmotorassistans, gjord på återanvänd energi för att optimera bränsleeffektiviteten.
En rolig finess är gummiskydden på dörrarna som åker in med hjälp av en hävarm när du stänger dörren.

Pris: 436 200 kronor, 37 152 kr i klimatbonus
Motor: Laddhybrid. Fyrcylindrig bensinturbo på 2,5 liter och 164 hk. Elmotor på 60 hk.
Drivlina: Framhjulsdrift. Steglös automatlåda.
Prestanda: Acceleration 0-100 km/h 9,2 s, toppfart 200 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,14 l/mil.
Elräckvidd: 56 km.
Garantier: Nybilsgaranti 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com