Test: Lexus RX 450h+ misslyckas i sitt försök att ta sig an X5, GLE och XC90

Den nya versionen av Lexus lyxsuv har en snygg design, massor av utrustning och en attraktiv prislapp. Men fjädringen och drivlinan i plug-in-hybriden håller inte måttet.

TEXT OCH FOTO Morten Bek

Lexus är ett underskattat bilmärke i Norden. De japanska lyxbilarna tillverkas med ett orubbligt fokus på materialkvalitet och, i allmänhet, perfektion i produktionen. Jag har aldrig sett en Lexus som inte såg ut att vara byggd för att motstå en missilattack. Om det bara vore möjligt att säga samma sak om BMW och Mercedes-Benz.

Bättre design

Jag har sagt det förut, om jag skulle köpa en 12-15 år gammal bil skulle andra generationens Lexus IS vara bland de tre bästa. Den är ett praktexempel på diskret lyx och designen håller än idag – och sedan har vi, återigen, den osvikligt goda byggkvaliteten och hållbarheten.

Sedan den tiden för 10-12 år sedan har Lexus designers haft en lång period av mindervärdeskomplex. Tydligen var de tvungna att konkurrera om storleken på grillen på bilarna med de tyska märkena, så hela fronten slutade med en enorm grill på bilar som den gamla RX. Ett stort, öppet gap.

Den nya RX har en bra nog grill för att suga in tillräckligt med luft för att lyfta från marken. Men grillen är integrerad i fronten och sitter inte som ett öppet sår. Den 5:e generationen RX är riktigt elegant och en snygg motsvarighet till BMW X5, Mercedes GLE och Volvo XC90.

RX ser mindre ut än X5, och det stämmer med verkligheten. X5 är några centimeter längre, men den är också 8,5 cm bredare och 7 cm högre. I kupén märks skillnaden i bredd, men RX känns inte direkt smal. Och X5 är helt enkelt för bred för våra stads- och landsvägar.

Samma plattform som Toyota RAV4

Med bredd kommer optisk vikt, vilket är en av anledningarna till att X5 känns så robust och nya RX så lätt och elegant. Under plåten på de två bilarna finns det också stora skillnader, och här får X5 plus i sitt rapportkort, medan RX börjar se ganska ”lätt” ut.

Det är å ena sidan plattformssnobberi, å andra sidan förväntningarna på dyr teknik som det handlar om. X5 är byggd på en plattform som även större lyxbilar som X7 och 7-serien flyter runt på. Det är inte det värsta att säga till familj och kollegor, och det innebär också att X5 levereras med kraftfulla motorer; den senaste PHEV-versionen med en 3-liters sexcylindrig motor ger 489 hästkrafter. Boom.

Det faktum att Lexus använder samma plattform för nya RX som Toyota använder för RAV4 är en omedelbar nackdel. Lexus använde den redan för den senaste NX, och det är helt försvarbart. Men en lyxsuv som ska ta upp kampen med Q7, X5, GLE och XC90? Det är inte en bra idé eftersom huvudversionen av RX, den testade plug-in-hybriden RX 450h+, har samma mekanik som RAV4 Plug-in-hybrid.

Samma 2,5-liters bensinmotor utan turbo, samma steglösa växellåda, samma 18,1 kWh-batteri och i stort sett samma effekt – 306 hästkrafter i RAV4, 309 hk i RX. Jag har svårt att förstå varför Lexus inte åtminstone har uppgraderat batteritekniken, för med en större kaross och högre vikt är räckvidden på ström endast 67-68 kilometer. Konkurrenterna har halkat efter, med BMW och Mercedes som når tresiffriga siffror. Maximal laddningskapacitet är också bara 3,7 kW, där till och med den gamla Volvo XC90 klarar 6,4 kW.

RX 450h+ har elektrifieringen för att ta sig fram med den kraft jag förväntar mig av en stor lyxbil, och om man blandar stads- och landsvägskörning är räckvidden på el en sommardag nära vad som utlovats. Det är när batteriet är urladdat och bensinmotorn måste dra upp den tunga suven i hastighet som bilden av en drivlina som behöver mer framträder.

En RAV4 eller en NX med samma system verkar sprudlande och avslappnad när batteriet är tomt. Motorn tar många varv och den brummar lite för mycket, men bilarna är snabbt uppe i fart. RX är trög att dra iväg om man inte bara vill höra brummandet från motorn.

En koloss på lerfötter

Det spelar ingen roll om en stor, lång plug-in hybrid väger 2 ton, 2,2 ton eller 2,4 ton. Den kommer aldrig att vara ekonomisk och den kommer aldrig att vara ”sportig”. Om Lexus har sparat på batterikraften för att göra RX lättare att köra, har effekten uteblivit. Baserat på den testade versionen med 21″ hjul är RX den minst övertygande bilen i sin klass.

Just för att en stor laddhybrid är så tung är det smart att överge tanken på exakta, lätta köregenskaper redan i förväg. Det är komfort och stabilitet som du ska kräva av en SUV som RX. Efter att ha testat den mindre NX är det naturligt att förvänta sig en ännu mer raffinerad och lyxig körupplevelse. Här kommer RX till korta och levererar inte en bättre, utan en sämre körupplevelse.

Att drivlinan tyngs ner av storlek och vikt är ett minus. Den okoordinerade fjädringen är en lika stor besvikelse. RX på 21″ hjul har en ständig kamp med att jämna ut även osynliga ojämnheter, och en allt annat än lyxig styvhet drar verkligen ner den. Styrningen är bra. I grunden är RX en SUV gjord för amerikaner som kör rakt fram. De behöver inte liv i styrningen, men en mer europeisk inställning saknas på våra vägar.

Priserna är bra – på pappret

RX 450h+ börjar på 785 400 kronor och basmodellen Comfort har en riktigt bra mängd utrustning för priset. Fullt säkerhetspaket (med adaptiv farthållare), infotainment med 14″ pekskärm, konstläderklädsel, elektriskt justerbara framsäten, trådlös mobilladdning och elmanövrerad baklucka. Den har också ”bara” 19″ hjul – kanske en gåva till fjädringen?

Den testade Executive kostar från 830 400 kronor. 45 000 kronor för äkta läder, ventilation i framsätena, 21″ hjul och en del annan utrustning är ett fynd. Lyxutgåvan, som kostar ytterligare 68 000 kronor, lägger till adaptiv fjädring (här är ytterligare ett hopp för körprestanda), head-up display, träinlägg i kupén och elektriskt justerbara baksäten.

Lexus RX är stilren och elegant och kommer till ett skarpt pris. Men designen och prissättningen är det bästa med bilen, som annars inte har vad som krävs i klassen. Vill man ha en SUV från Lexus ska det vara den mindre NX.

Fakta: Lexus RX 450h+ Executive med teknikpaket

 • Motor: R4, 2.487 cm3 + elektrisk
 • Effekt: 309 hk (Nm ej angivet)
 • 0-100 km/h: 6,5 sekunder
 • Topphastighet: 200 km/h
 • Bränsleförbrukning: 90,9 km/l
 • CO2-utsläpp: 25 gram/km
 • Batteristorlek: 18,1 kWh
 • Räckvidd på el: 67-68 kilometer
 • Mått (L/V/H): 489/190/169 cm
 • Egenvikt: 2.240 kilo
 • Vikt vid bogsering: 2 000 kilo
  Bagageutrymme: 612 liter

Pris: 785 400 kronor + 29 900 för teknikpaketet.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com