Tesla slår svenskt rekord i elbilar

Så många Model 3 har levererats - trots problem

Norge slår världsrekord i elbilar tack vare Tesla Model 3. På en enda månad har över 5100 bilar registrerats. Även i Sverige är Model 3 en av de mest registrerade bilarna i mars med 1005 bilar – nytt svenskt elbilsrekord.  Många kunder har dock upplevt stora problem när de ska få sin nya bil.  – En engelsktalande tjej ringde och sa att de inte vet vart bilen är, berättar en köpare.

Ingen bil har någonsin levererats i så stort antal som Tesla Model 3 i Norge under mars månad, enligt sajten Elbilsstatistikk.no registrerades över 5100 Tesla Model 3 bara i mars. Totalt i år är det 6113 Model 3 som registrerats i Norge i år. Prognosen i Norge pekar på att varannan ny bil kommer att vara en elbil tack vare Model 3-ökningen.

Även i Sverige har Model 3-bilar strömmat in i mars månad efter att Tesla hade initiala problem med att få bilarna registrerade hos svenska Transportstyrelsen. Enligt car.info är det 1434 Tesla Model 3 som nu är registrerade i Sverige.

Bil Sweden uppger att 1005 av bilarna registrerades i mars, vilket för upp Tesla Model 3 till Sveriges femte mest nyregistrerade bilmodell i mars och den mest registrerade elbilen någonsin. Sannolikt kommer inte Tesla att kunna hålla det här tempot under hela året, då många av bilarna varit reserverade i åratal.

Den stora mängden leveranser har dock inte gått helt problemfritt – även om Tesla verkar ha historiens mest tålmodiga kunder.

Ett stort antal svenska kunder har fått sina leveranser uppskjutna i sista stund. Trots att de fått leveransen bekräftad via både mejl och sms av Tesla.

– Hade tid först i tisdags, sen ombokad till lördag, kunde inte, så ombokad till söndag. Nu ringde precis en engelsktalande tjej från 08-nummer och sa at de inte vet vart bilen är. Betalade bilen i början på mars. Känslan…, skriver en kund på Facebook.

En annan kund berättade att hans bil gått 45 mil när den levererades som ny, men han var så nöjd med bilen att han ändå godtog det.

Många kunder har också upptäckt kvalitetsbrister hos sina bilar, bland annat har laddningen slutat fungera, delar har suttit lösa under frontluckan och en ägare hade en frontlucka som öppnade sig själv. En annan ägare råkade ut för datorkrasch på motorvägen när hon försökte söka i Spotify.

De flesta kunder verkar dock väldigt nöjda och stolta över sina bilar – trots brister och leveransproblem. Även i Norge har det varit struligt.

– Vi upplever att de allra flesta kunderna varit nöjda, men med det tempo vi har haft skulle det vara ett mirakel om allt gick bra. Det är en del saker vi inte är nöjda med, säger  Teslas kommunikationschef Even Sandvold Roland till Dagbladet.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com