Tesla öppnar nytt center i Uppsala – Bytbil på plats

Showroom, serviceanläggning och Mobile Service

Under lördagen öppnar Tesla ett nytt center i Uppsala. Bytbil fick en exklusiv titt på anläggningen, men även en kort provkörning av Tesla Model Y Performance.

I Showroomet finns för tillfället Tesla Model Y Long Range och Tesla Model 3. Foto: Anders Nilsson

Det nya centret i Uppsala är en anläggning på 1 800 kvadratmeter och inhyser både nya och begagnade Tesla-bilar, serviceanläggning, och Mobile Service. När portarna slår upp finns tio anställda, men på sikt ska antalet bli det dubbla. Totalt finns det numera sju Teslacenter och två butiker. När Bytbil visas runt i showroomet, finns Tesla Model 3 och Tesla Model Y Long Range till beskådning. Fler modeller kommer tillkomma senare i framtiden. Servicecentret kommer ha fem bil-lyftar som kan utföra alla serviceärenden.

Serviceanläggning Tesla

Även i Uppsala kommer Mobile Service erbjudas till Teslas kunder. Foto: Anders Nilsson

En anledning att ha ett Teslacenter i Uppsala, är att dels finns det enligt biltillverkaren, en stor efterfrågan på deras bilar och elbilar generellt, dels att också kunna erbjuda fler kunder att utnyttja tjänsten Mobile Service. Funktionen innebär att mobila tekniker åker till kundernas bilar i stället för att kunden måste ta bilen till ett servicecenter. Enligt Tesla kan upp till 80 procent av alla serviceåtgärder utföras av Mobile Service. På sikt siktar biltillverkaren att erbjuda tjänsten på fem ytterligare platser, däribland Karlstad och Luleå.

Tesla Model Y Performance

Tesla Model Y Performance har tillverkats i den nya fabriken i Berlin. Foto: Anders Nilsson

Finns 27 000 Tesla-bilar i Sverige

Idag finns det 27 000 Teslor på de svenska vägarna, och det senaste tillskottet från den amerikanska biltillverkaren är Tesla Model Y Performance, som tillverkas i Berlin. Modellen har en räckvidd på 51,4 mil enligt WLTP och accelerationen 0–100 km/h på 3,7 sekunder kändes kan undertecknad intyga.

Tesla Model Y Performance

Tesla Model Y Performance klarar av accelerationen 0-100 km/h på 3,7 sekunder. Foto: Anders Nilsson

I dagarna kom även beskedet att Tesla öppnar upp sitt nätverk av Superchargers till andra biltillverkare. Totalt kommer 542 Superchargers fördelat på 42 stationer göras tillgängliga, i ett steg att försöka påskynda övergången till mer hållbar energi.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com