Tesla Model S P100D blir racerbil

Har bantat ett halvt ton inför uppgiften.

Electric GT blir en ny tävlingsserie enbart för Tesla Model S P100D. Omsorgsfullt modifierade bilar lär kunna utnyttja Ludicrous Mode till det yttersta.

Få trodde på Formel E när serien körde sitt första lopp i Kina i september 2014. Men sedan dess har den helelektriska formelbilsserien blivit en succé och lockat till sig både toppförare och välfinansierade fabriksteam.

Så att det ny lanseras en GT-serie, med karossbilar snarare än formelbilar på ett liknande tema, är föga förvånande. Electric GT lär dra igång senare under året med ett antal tävlingar på europeiska banor. Bilarna kommer att vara identiskt specificerade Tesla Model S P100D.

Men det är inga vanliga Tesla vi talar om. Modifikationerna för banarbetet är omfattande. Först och främst har vikten bantats med 500 kg jämfört med gatbilen – en välkommen förändring, eftersom standardutförandet väger ca två ton. Organisationen bakom serien, Electric GT Holdings, påstår att bilen med 796 hästkrafter ska vara god för att nå 100 km/h på två sekunder blankt.

Tävlingsbilen har också fått en radikalt förändrad interiör, rensad på allt onödig lyxutrustning som mattor och instrumentpanel – även om den stora, mittmonterade skärmen har fått vara kvar – och har i stället en fullbur och en sån där racingstol som mest ser ut som en barnstol för vuxna.

Ordentlig skålning är ett måste.

Britax

Ordentlig skålning är ett måste.

Fjädringen är ordentligt åtstramad, bromsarna är större och mer värmetåliga och däcken är racingslicks som har utvecklats specifikt för bilen av Pirelli. Dessutom har man jobbat ordentligt med aerodynamiken, därav splittern fram och vingen där bak.

Under sju racehelger kommer 20 bilar att drivas av tio team och man kommer att köra på banor som Assen, Paul Ricard och Nürburgring. En av förarna som redan har skrivit på är Emma Kimiläinen, som kört svenska STCC de senaste åren. Om hon får lov att använda Teslas autopilot för att bräcka konkurrenterna framgår dock inte.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com