Tesla kan säljstoppas i Sverige

SvD: Sverige överväger förbjuda försäljning

Svenska Transportstyrelsen utreder ett förbud mot Tesla, uppger SvD. Orsaken: Myndigheten har inte kontroll på Teslas trådlösa uppdateringar. ”Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk”, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen till SvD.

Nej, det här är inget tidigt aprilskämt. Tjänstemännen på Transportstyrelsen arbetar enligt SvD för att stoppa Teslas försäljning i Sverige.

Enligt myndigheten kan bilarnas säkerhetssystem inte godkännas med nuvarande lagstiftning, då det kan uppdateras trådlöst. Myndigheten kan då inte kontrollera systemet.

Transportstyrelsen startade redan 2015 ett ärende mot Tesla. Framförallt är det Teslas självkörande system som oroar tjänstemännen.

Sverige kan enligt EU-regler förbjuda försäljningen av Tesla i sex månader om myndigheterna tycker att bilen är en säkerhetsrisk. Bland annat har Transportstyrelsen reagerat på Youtube-klipp, uppger SvD..

– Vi tyckte inte att Teslabilarna betedde sig enligt typgodkännandet och hade flera frågor till myndigheten i Nederländerna, vi tyckte att deras godkännande stred mot reglerna i reglementet. Därefter startade vi ärendet.

Sverige överväger nu att stänga ärendet, då brev till EU inte gett någon respons. Men händer någon olycka ingriper myndigheten och öppnar ärendet.

Tesla i Sverige kommenterar uppgifterna med att alla uppdateringar harmonierar med EU:s typgodkännanden.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com